miercuri, mai 1, 2024
spot_img

Coridor de transport, inclusiv feroviar, Romania – Georgia

Marti a avut loc o intalnirea intre sefi ai Ministerului de Externe si reprezentanti ai cailor ferate georgiene, privind crearea unei rute de transport Marea Neagra – Marea Caspica (vezi foto, sursa: dnd.com.pk).

Secretarul de stat Maria Magdalena Grigore s-a intalnit marti cu delegatia companiei Cai Ferate Georgiene, formatat din directorul general, David Peradze, seful Departamentului de Dezvoltare a Afacerilor si Relatii Internationale, Ketevan Hundadze si reprezentantul in cadrul Organizatiei pentru Cooperarea Cailor Ferate, Zurab Kozmava, potrivit unui comunicat de presa al ministerului roman.

Delegatia s-a aflat in Romania pentru discutii cu oficiali si reprezentanti ai institutiilor de profil pe tema dezvoltarii cooperarii romano-georgiene in domeniul transporturilor. Punctul focal al discutiilor a vizat aspectele concrete legate de transpunerea in realitate a proiectului Rutei de transport marfuri Marea Neagra-Marea Caspica.

Ruta de transport marfuri Marea Neagra – Marea Caspica este un proiect lansat de Romania si Turkmenistan, care vizeaza crearea unei rute de transport inter-modal, maritim/fluvial si rutier/feroviar, intre Europa Centrala si de Nord si Caucazul de Sud si Asia Centrala, cu perspectiva conectarii la regiunea Asia-Pacific.

Ruta se bazeaza pe contiguitatea geografica a Romaniei, Georgiei, Republicii Azerbaidjan si a Turkmenistanului, a facilitatilor oferite de porturile Constanta (Romania), Poti (Georgia), Baku (Azerbaidjan) si Turkmenbasi (Turkmenistan), a conexiunii directe intre portul Constanta si fluviul  Dunarea si, ulterior, a cursurilor de apa si canalelor interne de pe continentul european, cu accesarea Europei Centrale si de Nord.

Contextul lansarii proiectului este determinat, pe de o parte, de evolutiile impresionante in intreaga regiune in domeniul conectivitatii transportului de marfuri si modernizarii facilitatilor portuare, iar, pe de alta parte, de accentul deosebit pus de Uniunea Europeana pe conectivitate, evidentiat inclusiv prin adoptarea, in octombrie 2018, a Strategiei privind conectarea Europei si a Asiei.

Proiectul face obiectul unui Memorandum de intelegere, semnat recent de catre ministrul de externe, Teodor Melescanu, cu omologi ai sai din tari ale Asiei Centrale.

Potrivit Mariei Magdalena Grigore (foto stanga, mijloc), exista un nivel foarte bun al relatiilor dintre Romania si Georgia, reliefat, intre altele, de ritmul sustinut al contactelor bilaterale la toate nivelurile. A subliniat importanta transpunerii dialogului politic in actiuni concrete, cu obiectivul cresterii si diversificarii relatiilor comercial-economice bilaterale, inclusiv prin valorificarea oportunitatilor existente la nivel regional. A evidentiat necesitatea concertarii eforturilor pentru dezvoltarea conectivitatii intre Romania si Georgia, cu obiectivul crearii conditiilor necesare stimularii contactelor intre mediile de afaceri din cele doua tari, a turismului, relatiilor cultural-educationale si relatiilor people-to-people in ansamblu. A multumit partii georgiene pentru implicarea sa activa in transpunerea in realitate a proiectului rutei de transport marfuri Marea Neagra-Marea Caspica.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole