miercuri, mai 1, 2024
spot_img

BREAKING. ASFR a stabilit cum se va face testarea ceferiștilor pentru alcool și droguri

Autoritatea de Siguranță Feroviară Română (ASFR) a întocmit normele metodologice după care se va face testarea ceferiștilor pentru alcool și droguri. Sancțiunile pentru nerespectarea acestor norme sunt drastice: de la amenzi usturătoare și până la suspendarea permisului de mecanic de locomotivă.

Pe site-ul Ministerului Transporturilor a fost postat marți, în consultare publică, proiectul de Hotărâre a Guvernului pentru aprobarea Normelor privind verificarea, constatarea și sancționarea consumului de alcool, de substanțe și produse psihoactive, precum și de medicamente psihotrope, în cazul personalului cu responsabilități în siguranța feroviară și pe rețeaua de transport cu metroul.Un Ordin care datează din 1986 și care nu mai este de actualitate

În Nota de fundamentare a proiectului se arată că în anul 1986 a fost elaborat și aprobat Ordinul Ministerului Transporturilor şi Telecomunicațiilor nr. 855/1986 privind unele măsuri pentru îmbunătățirea disciplinei în unitățile ministerului. Prevederile din OMTTc nr. 855/1986 nu mai sunt actuale raportat la evoluțiile ulterioare referitoare la structura organizatorică a Ministerului Transporturilor și Infrastructurii și apariția după anul 2000 a operatorilor economici privați în domeniul transporturilor feroviare pe domeniul infrastructurii și a transportului, atât de marfă, cât și de călători, respectiv operatori de transport feroviar și gestionari de infrastructură feroviară neinteroperabilă.

Necesitatea modificării legislației în domeniu este argumentată prin numeroasele incidente și accidente în care a fost implicat personal feroviar depistat a fi sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor sau a produselor psihoactive. În acest sens, sunt pomenite accidentele din 2 august 2014 de la Cotești; din 23 noiembrie 2016 de la Arad; din 8 aprilie 2017 de la Merișor (Valea Jiului); din 18 august 2018 de la Cârcea; din 29 iulie 2021 de la Fetești; din 17 mai 2023 de la Toporu (Giurgiu); din 10 iunie 2023 de la Sighișoara.

În contextul actual, cercetările și investigațiile ulterioare producerii accidentelor sau incidentelor feroviare în care este implicat personal depistat a fi sub influenta alcoolului, a substanțelor și a produselor psihoactive, precum și a medicamentelor psihotrope, sunt îngreunate de lipsa unui cadru de reglementare actualizat și lipsit de ambiguități.

”Siguranța feroviară este afectată de fenomenul consumului de alcool, de substanțe și produse psihoactive, precum și de medicamente psihotrope. Lipsa unui instrument normativ actual și în concordanță cu noile reglementări europene și naționale constituie un impediment în combaterea respectivului fenomen”, se arată în document.

Așa cum a scris recent Club Feroviar, în primele trei luni ale anului în curs, polițiștii de la Transporturi au depistat zece ceferiști băuți la serviciu, dintre care nouă în flagrant delict, adică cu sticla în mână. Unul era aproape de comă alcoolică.Testarea ceferiștilor pentru alcool și droguri, obligatorie și la stat, și la privat

Prevederile prezentelor Norme sunt obligatorii pentru următorii operatori economici, care desfășoară activități în legătură cu transportul feroviar sau transportul cu metroul, respectiv:

a) administratorul de infrastructură feroviară publică;

b) gestionarii de infrastructură feroviară neinteroperabilă;

c) operatorii de transport feroviar;

d) operatorii care efectuează numai operațiuni de manevră feroviară;

e) operatorii care efectuează activități specifice transportului cu metroul;

f) proprietarii/gestionarii de linii ferate industriale;

g) operatorii economici care efectuează activități de construire, modernizare, reînnoire și întreținere ale elementelor infrastructurii feroviare.

Ceferiștii vor fi obligați să se supună recoltării mostrelor biologice

Testarea se va face numai cu mijloace tehnice omologate și verificate metrologic. Toate cazurile de testare cu mijloace tehnice vor fi consemnate într-un proces verbal, denumit proces-verbal de testare.

Ceferiștii depistați cu alcool în aerul expirat, indiferent de valoarea concentrației, vor fi obligați să se supună recoltării mostrelor biologice în vederea stabilirii îmbibației alcoolice. Și personalului în cazul căruia drugtestul indică prezența în organism a unor substanțe psihoactive i se vor recolta în mod obligatoriu mostre biologice.

Refuzul persoanei cu responsabilități în siguranța feroviară pe calea ferată și în siguranța circulației pe rețeaua de transport cu metroul de a accepta constatarea consumului de alcool, de substanțe sau produse psihoactive, ori de medicamente psihotrope, precum și recoltarea mostrelor biologice sau deplasarea la sediul unității de asistență medicală autorizată ori al instituției medico-legale, în vederea recoltării mostrelor biologice, se va pedepsi conform legii, în condițiile Codului Penal. În caz de refuz din partea ceferistului, operatorul economic va sesiza imediat Serviciul Unic de Urgență 112.

Sancțiuni drastice: retragerea permisului de mecanic de locomotivă

Proiectul de act normativ prevede sancțiuni drastice. Astfel, nerespectarea de către operatorii economici a obligației de a identifica ceferistul supus testării atrage după sine o amendă de la 5.000 de lei la 10.000 de lei.

Îndeplinirea atribuțiilor de serviciu de către personalul cu responsabilități în siguranța feroviară și pe rețeaua de transport cu metroul sub influența băuturilor alcoolice, a substanțelor și produselor psihoactive, precum și a medicamentelor psihotrope, dacă fapta nu constituie infracțiune, potrivit legii, se va sancționa cu amenda de la 10.000 de lei la 20.000 de lei. Totodată, se va suspenda dreptul de a exercita funcția respectivă pentru o perioada de 90 de zile.

Pentru cazurile expuse mai sus și care, potrivit legii, constituie infracțiune, ASFR va retrage permisul de mecanic de locomotivă sau, după caz, autorizația de exercitare a funcției, după primirea buletinului de analiză toxicologică, iar operatorul economic angajator va informa imediat organele judiciare competente.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole