luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Autorizațiile și permisele de călătorie vor fi valabile la toți operatorii

Autorizațiile și permisele de călătorie vor fi valabile  la toți operatorii de transport feroviar care prestează servicii publice de transport feroviar, în sensul cerut de lege, respectiv călătorii gratuite în interes de serviciu și în interes personal “pe căile ferate române”.

Aceasta este una dintre modificările semnalate vineri de către Autoritatea pentru Reformă Feroviară cu referire la proiectul de aprobare a tarifelor de deservire generală din transportul feroviar public de călători. Club Feroviar a anunțat aici apariția actului normativ.

„Prin noul proiect de act normativ se aduc, în contextul noilor reglementări aprobate de Guvernul României prin O.U.G. nr. 131/2023, câteva elemente de noutate față de situația curentă, fără a se mări prețurile biletelor de tren de serviciu public”, spune autoritatea.

Care sunt modificările

  • Reglementarea pentru toți operatorii, pe lângă prețurile biletelor pentru o călătorie unică cu trenul unui operator și prețurile la abonamente (aplicându-se o reducere de până la 50% din tariful de bilete în cazul achiziționării unui abonament lunar).
  • ⁠Stabilirea tarifelor de călătorie metropolitană, pentru toate zonele metropolitane ale reședințelor de județ (pe teritoriul administrativ definit de Legea nr. 246/2022).

Astfel, se introduc următoarele legimitații de călătorie:

– biletul valabil pentru o călătorie pe o singură linie la trenul oricărui operator (după modelul implementat cu succes în proiectul pilot București Nord – Aeroport International Henri Coandă);

– bilete/abonamente metropolitane cu valabilitate 3 ore, o zi, 3 zile, 7 zile, 15 zile și 30 de zile indiferent de tren și operator (valabile între stațiile de pe teritoriul zonei metropolitane respective).

  • Tariful unic pentru linia Oravita – Anina se diferențiază între tariful practicat locuitorilor din zona liniei ferate respective (pentru a fi aliniate cu tarifele practicate în toată țara pentru distanța kilometrică respectivă) și tariful practicat turiștilor/ vizitatorilor ocazionali.
  • ⁠Tariful de rezervare loc nu mai este obligatoriu pentru călătoriile efectuate pe distanțe mai mici sau egale cu 40 km și, după caz, pentru călătoriile efectuate pe teritoriul zonelor metropolitane.
  • ⁠Tariful de loc se reglementează cu tarife diferențiate (la categoriile Interregio și Regio), în funcție de anumite distanțe kilometrice cu prețuri între 2,00 lei și 5,50 lei.
  • ⁠Stabilirea tarifelor pentru acele suplimente care fac parte din activitatea de bază a obligației de serviciu public, respectiv: suplimentele de pat pentru vagoanele de dormit și vagoanele cușetă, tarifele pentru transport biciclete, schiuri (inclusiv snowboard) și bagaje neînsoțite.
  • ⁠Reglementarea dreptului de utilizare a autorizațiilor și permiselor de călătorie la toți operatorii de transport feroviar care prestează servicii publice de transport feroviar, în sensul cerut de lege, respectiv călătorii gratuite în interes de serviciu și în interes personal “pe căile ferate române”.
  • Reglementarea relației dintre operatorii de transport feroviar și prestatorii de servicii de vânzare a titlurilor de călătorie, inclusiv prin platforme electronice, astfel încât dezvoltarea de aplicații atractive diverselor categorii de călători să fie mai facilă.
  • Stabilirea principiilor de tarifare dinamică, bazate pe utilizarea de sisteme electronice și/sau aplicații informatice care permit monitorizarea deplasării călătorilor.

Pentru a asigura o perioadă suficientă pentru implementarea noilor tipuri de tarife (de exemplu, cele metropolitane) și a mecanismelor de lucru și decontare între operatorii de transport feroviar, propunerea de ordin de ministru prevede o perioadă de 60 de zile pentru intrarea în vigoare de la data publicării acestuia în Monitorul Oficial.

Termenul de depunere a propunerilor, sugestiilor, opiniilor cu valoare de recomandare privind proiectul de act normativ supus procedurii de transparenţă decizională este 22.04.2024.

Citește aici despre disputele privind autorizațiile gratuite acordate ceferiștilor

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole