Două șantiere feroviare din Ardeal, oprite. Astaldi nu-și plătește subcontractorii

25 februarie 2021

De luna viitoare, vom avea două șantiere feroviare din Ardeal la care lucrările vor fi oprite, din cauza faptului că italienii de la Astaldi nu-și plătesc subcontractorii, chiar dacă CFR SA este cu plățile la zi.

șantiere feroviare din Ardeal Retrospectiva feroviară 2020

Club Feroviar a  informat miercuri despre un prim șantier feroviar cu probleme, unde lucrările de electrificare și instalații au fost sistate. Este vorba de tronsonul Km 614-Simeria, Subtronson 2a, Km 614 – Cap Y Bârzava, unde lucrările sunt executate de Asocierea Astaldi S.p.A. (lider de asociere), FCC Construccion SA, Salcef Construzioni Edili e Ferroviarie S.p.A. şi Thales Systems Romania SRL.

Lungimea subtronsonului este de 41,91 km, iar valoarea contractului – de 1.689.959.733,89 lei. Termenul contractual de finalizare a lucrărilor este septembrie 2021, însă respectarea acestuia este pusă sub semnul întrebării, în noile condiții.

Încă de la începutul anului în curs, Siemens a anunțat beneficiarul lucrării, Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, că sistează lucrările începând cu data de 19 ianuarie, ”ca urmare a neîndeplinirii de către Antreprenor a obligațiilor de plată adiacente”. Nici alți subcontractori, care depind de Siemens, cum ar fi SPIACT Craiova sau Wiebe, nu lucrează pe acest subtronson.

Șantiere feroviare din Ardeal, oprite. Urmează subtronsonul 2b

De luna viitoare, un alt șantier feroviar din Transilvania se va opri. Este vorba de subtronsonul 2b Bârzava – Ilteu (36,04 km), unde lucrările sunt executate de aceeași asociere condusă de Astaldi S.p.A. Valoarea contractului de lucrări este de 1.763.393.462,68 lei, fără TVA, iar termenul contractual de finalizare a lucrărilor este ianuarie 2022.

Notificarea făcută de Siemens pentru acest subtronson expiră la data de 22 martie 2021, după care lucrările vor fi oprite.

CITEȘTE și Subcontractori neplătiți de Astaldi. Italienii încearcă să obțină claim-uri

OTF de călători în fiecare județ