duminică, iulie 14, 2024
spot_img

O cameră video la bordul unui tramvai naște scandal la Iași

Un vatman ieșean și directorul de la exploatare CTP Iași au avut un conflict după ce al doilea a încercat să îi ia de pe bord primului o cameră video privată, folosită de vatman pentru filmări postate apoi pe rețelele de socializare. Cei doi s-au îmbrâncit în cabină pentru camera video de pe bord.

Totul s-a petrecut zilele pe data de 28 iunie 2023, într-un tramvai de pe traseul 13 din Iași. Ajuns la capătul destinației, la Rond Agronomie, vatmanul a rămas surprins când s-a trezit cu Cristinel Talef, directorul de la exploatare CTP, în spatele său. Cel din urmă i-a cerut camera video pe care o instalase pe bord, însă situația a degenerat când acesta a încercat să o ia cu forța, potrivit publicației bzi.ro care prezintă și foto, video.

Vatmanul Emilian Râpan îl acuză pe directorul Cristinel Talef de abuz în serviciu. Bărbatul susține că totul a fost o răzbunare plănuită, deoarece cu ceva timp în urmă a mers cu o filmare la poliție, în care era implicat un apropriat de-al directorului Talef. Emilian postează uneori filmări din trafic pe rețelele de socializare.

„(…) Când să opresc la Rond Agronomie, numai ce mă trezesc cu directorul tehnic, Cristinel Talef, în spatele meu. Călătorii fix atunci coborâseră, numai ce aud că îmi spune să deschid ușa, ca să-i dau camera. Eu nu am acceptat, până la urmă, este camera mea personală, de ce să i-o dau, am început să ne îmbrâncim acolo, el încerca să smulgă camera, dar nu l-am lăsat.

După ce a văzut că nu poate și nu îmi este frică de el, m-a trimis la depou fără nici măcar o explicație, cei de la depou mi-au spus să merg acasă. Ba mai mult, aici mă aștepta cineva, tot un director, dar și el respecta ordinele de la Talef, cu o foaie în mână, cu o declarație scrisă, eu doar să o semnez, nu am acceptat nimic și am plecat acasă. Știu de ce s-a întâmplat asta, este o răzbunare a lui Cristinel Talef, deoarece acum ceva timp am surprins o ilegalitate a unui șofer din trafic și am mers cu filmarea la poliție. Șoferul respectiv a fost amendat, din câte am înțeles, ar fi avut și el legături cu CTP și e prieten cu Talef.

A încercat din răsputeri să afle cine a dat filmarea. Adevărul e că am primit mai multe ordine să scot camera de pe bord, mă avertizau, dar eu am pus-o, deoarece în cazul în care e un accident și nu e vina mea să am dovadă. Acum nu știu ce o să se întâmple”, a declarat Emilian Râpan, vatman la CTP.

Se pare că vatmanul a avut mai multe reclamații aduse la adresa sa pentru un comportament nepotrivit în trafic. Conducerea CTP l-ar fi avertizat în mai multe rânduri pe Emilian pentru faptul că folosește imaginile din trafic pe rețelele de socializare, însă bărbatul nu s-ar fi conformat.

Opinia conducerii

„Cu el nu e prima oară, au mai fost situații cu el, ne-au sunat oameni care au apărut pe mediul online fără să fie blurate imaginile. Noi i-am spus să nu mai folosească camera personală în acest scop, să pui pe rețele de socializare. Camera nici nu era autorizată, dacă lua foc vagonul, răspundea el? Domnul Talef a reacționat așa fiindcă i-a spus de atâtea ori să nu mai folosească camera așa, nu cred că mai are el de adăugat ceva în plus. Vatmanul folosea o cameră video de pe care în timpul programului de lucru posta imagini însoțite de un limbaj necivilizat, jignind și aducând injurii participanților la trafic.

Mai mult, compania a primit sesizări de la unii dintre aceștia, prin care ni se cerea să luăm măsuri asupra acestuia. Astfel, a fost demarată o anchetă internă, în urma acesteia reieșind că vatmanul a făcut modificări la instalația electrică a tramvaiului, acestea nefiind autorizate. Vatmanul a fost oprit la capăt Copou de către domnul director exploatare care are atribuții de control, pentru că vorbea la telefon fără a folosi dispozitive hands-free, iar domnul director i-a solicitat înmânarea camerei video, fiind un dispozitiv neautorizat instalat pe un vagon din parcul companiei.

Menționăm că în acel moment nu erau călători în tramvai, călătorii coborând la capătul de linie. Acum se va face o comisie unde se va stabili clar ce sancțiuni vor fi luate”, a specificat Cristian Stoica, director CTP.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. 10 ani de 160 km/oră pe București-Constanța. Locomotiva inaugurală, pe butuci

Pe 4 iulie 2014 CFR Călători a pus în circulație, oficial, primul tren care circula cu 160 km/oră pe București-Constanța. Asta după mai bine...

Ultimele Articole