marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Primăria Sector 6 vrea prelungirea a două magistrale de metrou

Primăria Sector 6 vrea prelungirea a două magistrale de metrou, în zona de vest a Capitalei.

Deși acest aspect ține mai mult de competențele Metrorex, Primăriei Generale și ale Ministerului Transporturilor, primăria de sector are în plan să ducă metroul până la ieșirile din zona de vest a Capitalei, potrivit unei postări a reprezentanților Primăriei Sectorului 6 pe un site de socializare.

Prelungirea a două magistrale de metrou

„Deja suntem în discuții cu Metrorex și cu Ministerul Transporturilor pentru prelungirea a două magistrale de metrou: M3 și M5. Prima, Magistrala 3, să continue de la Stația Păcii până la Autostrada A1 București-Pitești și să fie interconectată cu trenul motropolitan. De asemenea, avem în plan ca Magistrala 5 să fie prelungită de la stația de Metrou Valea Ialomiței până la Pasajul Domnești”, spun oficialii indicați.

„Ambele stații finale vor dispune de parcări de tip smart parking, pentru ca cei care vin în București să-și poată lăsa mașina în condiții civilizate și să-și continue călătoria cu metroul. Astfel, nu vor mai aglomera Sectorul 6”, completează aceștia.

O inițiativă mai veche

Prelungirea magistralei spre vest este o doleanță mai veche a locuitorilor din vestul Capitalei. Un locuitor din Chiajna, județul Ilfov, a inițiat în urmă cu 4-5 ani o petiție online în care cere extinderea rețelei de metrou spre autostrada București – Pitești.

termen pentru metroul din Drumul Taberei

„Mă voi adresa direct vouă, vecinii mei. Sunt un locuitor al comunei Chiajna, pentru care, zilnic, drumul spre serviciu și înapoi acasă, a devenit un coșmar. Două-trei ore pe zi mi le petrec în trafic, blocat în mașina personală sau captiv în îmbulzeala din mijloacele de transport. Aș vrea să am “șansa”, pe care o au locuitorii marilor orașe europene, aceea de a accesa un transport direct, eficient, astfel încât să reduc la jumătate timpul pierdut zilnic, pe drumuri”, explica rațiunea inițiativei sale A.S., locuitor din comuna Chiajna.

Într-o petiție online el propunea extinderea liniei de metrou a Magistralei 3, de la stația Păcii cu încă 3-4 stații, până la autostrada București-Pitești, zona comercială de la Carrefour”.

Ilfoveanul, care afirma că el crede în „puterea comunității”, menționa și studii demografice potrivit cărora Ilfovul și-a majorat populația cu 300.000 de persoane în ultimul deceniu. „Trebuie să fim uniți, să ne facem auziți de către cei care au capacitatea logistică, financiară și legală de a ne ajuta”, spunea el.

Distanța dintre stația de metoru Păcii, ultima spre A1 și localitatea Chiajna, învecinată Bucureștiului, centrul unei dezvoltări imobiliare susținute în ultimii ani este de aproximativ șapte kilometri. Planurile Metrorex prevăd extinderea rețelei de metrou spre centura București, intersecția cu A1, până în 2023, însă nu este cert că acest termen va fi respectat.

„Conform unui studiu Eurostat, evoluția demografică a județului Ilfov a cunoscut, în ultimii ani, cea mai mare creștere din Europa, cu peste 50,3%. Actualmente, populația județului Ilfov însumează peste 700.000 de locuitori, cu peste 300.000 mai mulți decât acum 10 ani. Pe lista localităților care au cunoscut cea mai puternică dezvoltare imobiliară este comuna noastră, Chiajna. Iar îngrijorător este faptul că această tendință este în creștere, ceea ce face necesară dezvoltarea de urgență a unei rețele de transport eficient”, explica în 2019 ilfoveanul.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole