miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Noul CCM la Metrorex, înregistrat la ITM. Artimon se împăunează în fața ceferiștilor

Noul CCM la Metrorex a fost înregistrat la Inspectoratul Teritorial de Muncă București, a anunțat vineri Unitatea – Sindicatul Liber Metrou. Acest prilej a fost folosit de secretarul general al USLM, Marian Artimon, pentru a se împăuna în fața ceferiștilor, care vineri au făcut grevă de avertisment.

”Așa cum v-am informat, luni 11 septembrie 2023 a fost semnat, parafat și depus la ITM București noul CCM Metrorex 2023-2024. Pe 14 septembrie am fost chemați de către ITM București pentru a ridica noul CCM Metrorex 2023-2024, care a fost analizat și înregistrat de aceștia ca legitim, considerându-se astfel că acesta a fost întocmit conform legislației în vigoare. Considerăm că în aceste zile, când regăsim o situație dramatică în multe societăți cu specific feroviar din România, care nu au posibilitatea negocierii unui CCM pe motiv că nu au posibilitatea de a întocmi un buget de venituri și cheltuieli care să fie aprobat și girat, faptul că Metrorex are și BVC/2023 aprobat cât și un nou CCM semnat și aprobat este un real succes care asigură o stabilitate societății și salariaților acesteia”, se arată în comunicatul trimis de către USLM membrilor de sindicat.

Considerațiile lui Marian Artimon despre greva de avertisment de la CFR

După un paragraf în care reia acuzațiile la adresa fostului ministru al Transporturilor Cătălin Drulă că a vrut să bage Metrorex în insolvență, Marian Artimon trece la situația de la calea ferată.

”Principala obligație a unui sindicat este să asigure stabilitatea locurilor de muncă pentru membrii săi, iar USLM a obținut aceasta. Să ne uităm cu atenție la CFR Călători, cărora pentru a li se asigura drepturile prevăzute în noul Statut al Personalului Feroviar prin Hotărârea CA s-a cerut disponibilizarea a 10% din posturi. (…) Să nu uităm că noua Lege a Dialogului Social impune altă forță administratorilor/angajatorilor. (…) Ne uităm la greva feroviarilor. Un lucru inedit în această nouă Lege a dialogului social constă în faptul că nu este suficient ca în calitate de membru să semnezi un tabel pentru grevă, suplimentar trebuie ca fiecare salariat în parte să facă cerere de suspendare a contractului individual de muncă, iar multora le dă cu virgulă”, se arată în documentul citat.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Noul CCM la Metrorex prevede o creștere salarială de 13%

La ultima ședință de negociere, sindicaliștii de la Metrorex au obținut o creștere salarială de 13%, mai puțin funcțiile de conducere depou, care se uniformizează cu secțiile, revenindu-le un procentaj mai mic pentru a se ajunge la același nivel.

Majorările vor intra în vigoare de la 1 noiembrie, așa cum a informat anterior Club Feroviar. De asemenea, la nivelul Metrorex au fost aplicate toate prevederile Legii 195/2020 privind Statutul persoanlului feroviar.

Compania are un număr prognozat de angajați pentru finele anului de 5.800 și un câștig mediu lunar pe salariat de 12.000 lei aproximativ (11.000 lei în 2022), potrivit datelor din bugetul aprobat în mai 2023.

Ultimele Articole