Compania GFR ar fi investit mai multe zeci de milioane de lei pe parcursul mai multor ani în repararea celor 18 linii din stația Palas unde acum Consiliul Feroviar obligă permiterea accesului pentru toți operatrii și tarife de acces publicate transparent. Liniile de la Palas au fost scoase de sub bălării de către GFR.
Surse feroviare afirmă că pe parcursul a patru ani, în perioada 2019-2022 GFR a cheltuit aproximativ 17,8 milioane lei în întreținerea liniilor 8-25 din stația Palas, județul Constanța, alți bani fiind alocați anterior pentru reparația acestora.
Precizările au venit după ce o decizie a Consiliului Feroviar a obligat GFR și Trans Expedition Feroviar să permită acces la liniile menționate pentru toți operatorii și să stabilească tarife de acces publicate transparent.
Contracte pentru liniile de la Palas
Astfel, au existat trei contracte de reparații, Dorobanțu-Năvodari, 2,7 milioane lei cu valoare de piață 5,5 milioane lei, Năvodari-Cap Midia, 400 mii lei cu valoare de piață 750 mii lei, Cap Midia – Sitorman, 100 mii lei , cu valoare de piață 200 mii lei. Ar fi vorba de investiții totale de 3,2 milioane lei cu valoare de piață 6,4 milioane lei. Suplimentar, pe lângă aceste investiții, GFR înregistrează anual cheltuieli de întreținere și exploatare pe cele 3 contracte în sumă de 17,8 milioane lei în perioada 2019-2022.
Opt-nouă linii reparate integral
Un număr de 8-9 linii din cele 17 au fost reparate integral, spun surse din domeniul feroviar. În multe cazuri, singurele linii rămase erau sub vagoane, înainte și după aceste vagoane liniile fiind furate de hoți. Vegetația a năpădit liniile și au fost efectuate lucrări serioase de defrișare.
În plus, CFR SA a avut avantaje din această situație, căci GFR și-a ținut materialul rulant pe liniile reparate nu împreună cu ceilalți operatori, mai spun sursele.
Aceste surse au criticat decizia CNSDF. GFR a scos la lumină linii vechi, năpădite de buruieni ce nu mai erau folosite de nimeni și în urmă cu 5 ani a pus ultima linie dintre acestea în exploatare. Liniile sunt folosite pentru staționarea trenurilor GFR care altfel s-ar găsi în secții, îngreunând traficul. Tocmai de aceea liniile nu sunt declarate infrastructură de servicii, caz în care ar fi trebuit să se publice tarife pentru acestea. Pe de altă parte, odată ce în Portul Constanța s-au deschis câteva zeci de linii noi, este de neînțeles de ce mai este nevoie de aceste linii din Palas, trenurile având posibilitatea să se ducă direct spre portul Constanța.
Informațiile au fost oferite după ce recent Consiliul Național de Supraveghere în Domeniul Feroviar a obligat GFR, companie deținută de Gruia Stoica, și Trans Expedition Feroviar SRL să permită operatorului național de transport feroviar de marfă, CFR Marfă, accesul în stația Palas-Constanța, pe 18 linii gestionate sau în proprietatea celor două firme.