marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Colonelul sindicalist Dogaru, jignit la dezbaterile privind Spitalul CF2

Scandal la dezbaterile privind Spitalul CF2. Discuțiile desfășurate miercuri la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii pe tema preluării Spitalului CF2 de către Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila  nu au fost lipsite de jigniri adresate de conducerea ministerului sindicaliștilor.

Ultracunoscutul sindicalist colonel Mircea Dogaru a fost categorisit drept populist de către secretarul general adjunct al Ministerului, Adrian Găvruța. „Știm că sunteți populist, dar nici așa”, i-a aruncat de la prezidiu funcționarul statului.

Cât privește dezbaterea propriu-zisă, aceasta a evidențiat încă o dată atât ruptura între autorii propunerii de trecere a spitalului CF2 la UMFCD, cât și talmeș-balmeșul legislativ existent. Practic, proiectul de act normativ păcătuiește prin aceea că nu vine cu soluții și răspunsuri la situațiile viitoare rezultate din punerea în aplicare a Hotărârii, este contrar prevederilor altor legi, precum OUG 41/2023 privind transferul spitalelor, legea sănătățIi, legea educației, prevederilor de tehnică legislativă. La multe dintre întrebările adresate, oficialii prezenți ai Ministerului Transporturilor, și anume Adrian Găvruța și șeful Direcției Juridice din minister s-au spălat pe mâini spunând că OUG41, privind trecerea spitalelor nu e decizia lor, „e una politică” și că ei doar pun în practică Ordonanța.

Viziune stalinistă asupra proprietății private. Medicii de la privat dați afară

Primul aspect problematic a fost ridicat de un cadru didactic al Universității de Medicină de la Titu Maiorescu privind soarta medicilor în rezidențiat, proveniți de la aceasta Universitate, dar și a cadrelor universitare ce lucrează în CF2 după transfer. Cum spitalul va ajunge la o universitate de stat concurentă, vor mai fi aceștia păstrați? O ciudățenie a sistemului nostru de învățământ sau cel puțin dovada unei disfuncționalități este faptul că Universității Titu Maiorescu îi este imposibilă preluarea spitalului, asemenea UMFCD, căci Titu Maiorescu e unitate privată, iar Legea Învățământului nu permite astfel de transferuri, chiar dacă s-ar face contra cost printr-o licitație publică la care să participe toate universitățile interesate.

Sfaturile colonelului Dogaru

Mircea Dogaru, sindicalist al cadrelor în rezervă, a afirmat că spitalul este unul pentru boli specifice ale ceferiștilor și este un spital plătit de ceferiști. De altfel, după spusele lui, este un spital construit din fondurile societăților de cale ferată și care în 1948 a fost confiscat de statul comunist. Acțiunea de acum este o nouă confiscare ce indică atitudinea stalinistă a Ministerului Transporturilor față de proprietatea ceferiștilor. El a sfătuit sindicaliștii din domeniu să se adreseze Justiției, respectiv Procurorului General în cazul acestui atac la proprietate.

Dezbaterile privind Spitalul CF2, cu scandal

În intervenția sa, Dana Cocoș, asistent medical la spitalul CF Pașcani a subliniat (asemenea altora) că transferul se poate face doar către entități care au rețele medicale propriu-zise, nefiind cazul UMFCD. Tot ea s-a intrebat retoric ce se va întâmpla dacă Ordonanța 41 va fi respinsă la Curtea Constituțională.

Șerban Bucur, managerul spitalului CF2 crede că spitalul poate deveni „victimă colaterală”. „Eram acum 14 ani o ruină, era 0,5 eurocenți metrul pătrat, acum suntem un organism viu. Nu trasferăm o stradă de la Ministerul Transporturilor”. De aceea, el cere să se specifice sub ce direcție sanitară se va subordona spitalul și „să se specifice aspectele de funcționalitate ulterioară”. Ce buget, de unde vine bugetul, sunt lucruri ce trebuie clarificate ca să știm ce facem, spune el.

Denisa Popovici, lider sindical al Spitalului CF2 a dorit să i se explice dacă este vorba de transfer, de absorbție sau de altă formă, cum în proiect apar trei termeni total diferiți juridic. În niciun caz nu va fi absorbție, ceea ce semnifică faptul că vor fi menținte neschimbate contractele de muncă, i s-a răspuns.

Intervenția ei a născut un mini scandal privind soarta Policlincii Grivița, care ar fi fost trecută în acte cu adresă și alte informații incorecte pentru a i se pierde cumva urma. Ea a menționat cedarea de către Regionala CF București a unui dispensar pe „fabuloasa” sumă de puțin peste 8.000 lei. „Ordonanța e o batjocură la adresa noastră, nu știu cum cel care s-a ocupat de România Educată a putut aproba aceasta (referire la Klaus Iohannis care a promulgat legea de aprobare a OUG 41– n.red.).

Iulică Măntescu, liderul mecanicilor de locomotivă a fost o altă voce virulentă. El a intrebat funcționarii ministerului de ce nu au cedat spitalul sau toate spitalele la Ministerul Sănătății dacă ei nu vor să le mai țină? „Vă bateți joc de Ordonanță, de temeiurile legale, aceleași discuții le-am avut și la Witting”, spune el.

Și, în fine, Florin Dobrescu, președintre Federației Naționale Drum de Fier, a avut o opinie similară afirmând că spitalul mai bine ar fi fost dat la Ministerul Sănătății, „dacă nu îi doriți!”. El a spus că vede cu amărăciune „cum se poate înstrăina un patrimoniu construit cu sudoare de ceferiști”. „Nu cred că cineva are dreptul să înstrăineze munca ceferiștilor. Dați-le sindicatelor!”.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole