Alstom finalizeaza productia primului tramvai pentru Lusail

Compania Qatar Rail a anuntat finalizarea productiei primului din cele 28 de tramvaie pentru Lusail. Testul de acceptanta in fabrica (FAT) a avut loc la fabrica Alstom din La Rochelle. In prezent, compania Alstom lucreaza la fabricarea a 28 de tramvaie Citadis si la echipamentul de alimentare cu energie electrica. Tramvaiele cu podea joasa sunt proiectate pentru a fi operate in conditii climatice aspre. „Suntem foarte incantati ca am depasit un alt prag important in proiectele companiei Qatar Rail, mai precis, proiectul tramvaiului din Lusail care este unul dintre pilonii sistemului de transport integrat pe care incercam sa-l realizam. Prin toate aceste realizari consecutive, confirmam faptul ca proiectele noastre evolueaza conform programului, iar Qatar poate beneficia de un sistem de transport avansat”, a declarat Ministrul de Transport din Qatar, Jassim bin Saif Al Sulaiti, in timpul unei vizite la fabrica Alstom.
Tramvaiul cu 5 vagoane are o lungime de 33 de metri si poate transporta 207 de calatori la clasele „common” si „family”. Vehiculul poate fi cuplat pentru a-si dubla capacitatea.
Reteaua de tramvai din Lusail, care va fi lansata in 2020, are o lungime totala de 28 km si include trei linii si 25 de statii. Proiectul tramvaiului este finalizat in proportie de 71%.
In 2016, Alstom si Qatar Rail au dezvaluit designul tramvaielor Citadis, inspirat de Dhows, o barca traditionala din zona. Nuantele de albastru ale tramvaiului reflecta marea si invita pasagerii sa urce la bord si sa ia o pauza de la caldura Qatarului. Designul interior este inspirat din arhitectura zonei.
In cadrul proiectului tramvaiului din Lusail, Alstom face parte dintr-un consortiu care include QDVC (o companie din Qatar specializata in inginerie civila) si a castigat contractul pentru sistemul de tramvai, inclusiv pentru livrarea tramvaielor Citadis, a sistemului de alimentare cu energie electrica, a lucrarilor de semnalizare si a lucrarilor la linie.