luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Deputatul mușcat de ploșnițe la vagon de dormit, interpelare către Sorin Grindeanu

Deputatul FDGR Ovidiu Ganț, care anul trecut a fost mușcat de ploșnițe la vagonul de dormit, a făcut o interpelare către ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu.

El îi cere ministrului să-i spună când se vor cumpăra noi vagoane de dormit pentru trenurile CFR.

„Călătoresc frecvent cu vagoane de dormit ale CFR, atât pe rute interne, cât și pe rute externe. Acestea sunt uzate moral și fizic și deci nu mai corespund nici standardelor internationale și nici celor interne. Totodată, există cu certitudine mari probleme legate de întreținerea și repararea lor, dat fiind faptul ca nu se mai găsesc piese de schimb. În aceste condiții, consider că ar trebui achiziționate vagoane de dormit noi și de aceea, vă întreb, stimate domnule ministru, dacă se are în vedere achiziționarea unor astfel de vagoane în anul 2024”, a întrebat deputatul, citat de publicația sibiană Turnul Sfatului.

Nu este prima dată când Ganț are o astfel de solicitare, la una dintre ele, din 2016, ministrul de atunci, Dan Marian Costescu, i-a transmis că urmează să fie achiziționate unele vagoane noi, iar altele să fie modernizate.

Acum, Sorin Grindeanu i-a transmis că în cadrul PNRR, CFR Călători are încheiate contracte de reconstrucție și modernizare pentru șase vagoane de dormit și 14 vagoane cușetă, însă admite că parcul de vagoane al societății e îmbătrânit: „din parcul activ de vagoane de dormit utilizat în compunerea trenurilor, 60% au o vechime de circa 60 de ani de la data fabricației.”

În planurile companiei se află modernizarea a 55 de locomotive electrice, a altor 20 de locomotive diesel și a 139 de vagoane de călători, din care „109 vagoane clasă și 30 de vagoane speciale – vagoane de dormit, cușetă și restaurant”, a completat Grindeanu.Ovidiu Ganț, mușcat de ploșnite la vagonul de dormit

Club Feroviar a dezvăluit în toamna anului trecut că zeci de ceferiști, călători și un deputat au fost ciupiți de ploșnițe în vagoanele de dormit ale CFR Călători.

Deputalul Ovidiu Victor Ganț, din partea Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), prima formațiune politică din care a făcut parte președintele Klaus Iohannis, a mers într-un weekend de la București Nord la Timișoara Nord cu un tren al SNTFC CFR Călători, la vagon de dormit. Somnul deputatului pe durata călătoriei nu a fost atât de liniștit precum și-ar fi dorit, pentru că a fost ciupit de ploșnițe. Ovidiu Ganț s-a revoltat și a semnalat situația însoțitorului de vagon, dar și ministrului Transporturilor, Sorin Grindeanu, și directorului general al operatorului feroviar de stat, Traian Preoteasa.

„Da, incidentul a fost real. I-am spus însoțitorului de vagon, care a raportat mai departe. Eu nu vreau să comentez mai mult, acum e treaba CFR (CFR Călători – n.red.) să rezolve problema”, ne-a spus atunci parlamentarul.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole