marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Dacă nu e Firea, pentru Artimon e bun și Cîrstoiu. Negoiță vrea din nou să desființeze o cale ferată

Cum Gabriela Firea nu mai candidează în acest an la Primăria Capitalei, președintele Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Marian Artimon, s-a mulțumit și cu ”substitutul”. Vizita lui Cătălin Cîrstoiu la USLM a avut loc cu fast, fiind prilej de campanie electorală. Alături de candidatul PSD-PNL la Primăria Generală, în subteran a mai coborât și primarul PSD al Sectorului 3, Robert Negoiță, care și-a reiterat voalat o mai veche dorință a sa de a desființa o cale ferată de care depind zilnic mii de navetiști.

Ceea ce s-a întâmplat la sediul USLM de la stația Piața Unirii 1 a fost relatat pe un grup privat de Facebook într-o postare semnată ”Biroul Executiv” al sindicatului.

”După cum ați observat, în ultima perioadă, în presă s-a jucat un ping-pong cu faptul că metroul ar trebui să fie la minister sau la Primărie.  După pichetarea din data de 04.04.2024, în stația de metrou Piața Victoriei 2, ne-am întâlnit (total întâmplător, ce să vezi, domnul doctor tocmai se afla în stație! – n.red.) cu candidatul propus de alianța PSD-PNL la funcția de primar general al Capitalei, domnul doctor Cătălin Cîrstoiu. Atunci i-am adresat invitația de a veni la sediul USLM pentru a expune punctul de vedere USLM față de riscurile preluării de către Primăria Generală a metroului bucureștean. Iată că după o săptămână, astăzi, 11.04.2024, domnul doctor  Cîrstoiu s-a prezentat la sediul USLM. Nu a venit cu mâna goală, alaturi de dânsul au mai venit domnul Marian Neacșu- vicepremier al României, domnul primar al Sectorului 3 – Robert Negoiță, domnul consilier guvernamental – Ion Mihalcea”, se arată în postarea cu pricina.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Cătălin Cîrstoiu la USLM. Campanie electorală în fața a 70 de sindicaliști

Aici se precizează că discuțiile s-au purtat de față cu 70 de sindicaliști și au avut trei teme, după cum urmează: eliminarea discriminării în acordarea tichetelor de masă pentru toți salariații Metrorex (potrivit Legii austerității pot primi bonuri de masă doar angajații cu venituri medii sub 8.000 de lei lunar), austeritatea, subfinanțarea, lipsa personalului calificat și eventuala trecere a metroului de la Ministerul Transporturilor la Primăria Capitalei.

”În urma acestor discuții, vicepremierul a spus că vă face o analiză pentru a se rezolva eliminarea discriminării privind toți salariații Metrorex”, se mai arată în postare.

Cu acest prilej, Cătălin Cîrstoiu a făcut încă precizarea că ”transferul metroului la Primărie nu se va face decât în urma unei analize temeinice care să garanteze acordarea subvenției necesare unei funcționări a metroului de către Guvernul României”. Nu au lipsit nici aspectele medicale, având în vedere profesia lui Cîrstoiu: ”Totodată, acesta, în calitatea domniei sale de medic și director de spital universitar, și-a oferit sprijinul necondiționat pentru ca USLM să poată declara bolile profesionale și bolile legate de profesie de care cu toții știm că suferim”. Cum să declare USLM bolile nu se mai precizează.

Marian Artimon, omul de încredere al Gabrielei Firea

În acest punct al narațiunii, trebuie să reamintim faptul că Marian Artimon este un apropiat al fostului primar general Gabriela Firea.

În perioada 2016-2020, în mandatul de primar general al Gabrielei Firea, actualul secretar general al USLM a fost membru, din partea PSD, în Consiliul General al Municipiului București. De asemenea, din această poziție, Marian Artimon a fost membru în Adunările Generale ale Acționarilor în cinci companii municipale. Este vorba despre Companiile pentru Agrement, Protecție Civilă, Tehnologia Informației și despre Compania pentru Managementul Transportului București. Sindicalistul a mai reprezentat interesele Primăriei Capitalei și în AGA de la Societatea de Transport București (STB).

Robert Negoiță vrea din nou să desființeze o cale ferată vitală pentru navetiști

Așa cum spuneam, la discuția electorală din subteran a participat și primarul Sectorul 3, Robert Negoiță, care a repus pe tapet o mai veche idee a sa de a desființa o cale ferată.

”În discursul său, domnul Robert Negoiță a menționat pentru prima dată dorința de a construi proiectul magistralei 8, precum și continuarea Magistralei 1 de la Republica pe Șoseaua Industriilor până la centura feroviară, și în primul rând a pasajului subteran din vestibulului stației Republica direct în accesul Halei Laminor”, se mai arată în postarea sindicaliștilor de la metrou.

În continuare vom spune ei ce nu au spus aceștia și nici edilul de la Sectorul 3. În primul rând, Robert Negoiță nu ”a menționat pentru prima dată” continuarea Magistralei 1 de la Republica la Cățelu. Această dorință a fost exprimată și înaintea campaniei electorale din 2020, după ce CNCF CFR SA îi refuzase cererea de a desființa aproape 4 km de cale ferată.

Pentru aducere aminte, în iulie 2018, Robert Negoiță a cerut CFR SA să dezafecteze cei 3,7 km de cale ferată de pe Șoseaua Industriilor, parte din conexiunea feroviară București-Oltenița, sub pretextul că șinele reprezintă ”un dezastru pentru cetățeni”. În loc de cale ferată, primarul voia să lărgească șoseaua, astfel încât să rezulte ”un bulevard modern”. Negoiță voia ca trenurile să nu mai aibă capătul la Gara Titan Sud, ci la 4 km în direcția Oltenița, la halta București Sud gr. C din comuna Cățelu care în prezent este prima dintre cele 17 opriri pe care le fac trenurile ce merg spre Oltenița. Planurile sale au fost însă zădărnicite de Compania Națională de Căi Ferate CFR SA, care i-a respins solicitarea. Linia ferată respectivă (secția 801) este folosită intens de navetiști.

Văzând că i se dă cu flit, Robert Negoiță a revenit apoi cu o postare pe Facebook în care promitea că va construi o linie de metrou în locul celei de tren. Promisiune care a rămas doar la stadiul de vorbe până acum, când e din nou campanie electorală.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole