marți, aprilie 30, 2024
spot_img

Guvernul aprobă modificarea legislației AGIFER

Guvernul aprobă modificarea legislației AGIFER. A fost aprobată Ordonanța de urgență referitoare la investigarea de către AGIFER a accidentelor și incidentelor pe rețeaua de transport cu metroul.

Aprobarea celui de-al treilea pachet feroviar la nivelul Uniunii Europene a condus la adoptarea de acte normative interne de același nivel primar. Astfel, în cazul României a fost adoptată Legea nr.55/2006, care a transpus în ceea ce privește siguranța feroviară, Directiva nr.49/2004.

Guvernul aprobă modificarea legislației AGIFER

Ca o necesitate de reglementare unitară a modului de investigare a accidentelor și incidentelor pe căile ferate și pe rețeaua de transport cu metroul și pentru încredințarea altor sarcini Organismului de Investigare Feroviar Român – OIFR, a apărut reglementarea de nivel secundar HG 117/2010, prin care s-a aprobat Regulamentul de investigare a accidentelor și a incidentelor, de dezvoltare și îmbunătățire a siguranței feroviare pe căile ferate și pe rețeaua de transport cu metroul din România.

Al patrulea pachet feroviar impune modificări

Prin intrarea în vigoare a celui de-al patrulea pachet feroviar de nivel primar, transpus în legislația națională prin OUG 73/2019, de același nivel, precum și a Regulamentului UE 572/2020 se impune modificarea anumitor prevederi din HG 117/2010, în acord cu prevederile europene.
Analizând prevederile de nivel primar național aplicabile OUG 73/2019, din care doar se subînțelege, dar nu se precizează expres investigarea accidentelor și incidentelor la metrou, se impune și precizarea sarcinii de investigare pe rețeaua de metrou.
Pornind de la aceste argumente, Executivul a aprobat astăzi, 23 aprilie 2024, la propunerea Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, modificarea Ordonanţei nr. 95/1998 privind înfiinţarea unor instituţii publice în subordinea Ministerului Lucrărilor Publice, Transporturilor şi Locuinţei, pentru punerea în acord cu prevederile actelor normative europene și naționale.
Potrivit actului normativ adoptat, Agenția de Investigare Feroviară Română – AGIFER, în calitate de organism tehnic specializat al Ministerului Transporturilor și Infrastructurii, îndeplinește atribuțiile organismului de investigare a accidentelor și incidentelor prevăzute în OUG nr.73/2019, precum și investigarea accidentelor și incidentelor pe rețeaua de transport cu metroul.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole