luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Costul la lucrările de cale ferată, majorat de măsuri controversate ale CFR SA

Costul la lucrările de cale ferată, majorat de măsuri controversate ale CFR SA. Un ordin datând din perioada comunismului întârzie masiv transportul materialelor de construcție pe calea ferată, având totodată un impact semnificativ și asupra prețurilor.

Un ordin datând din perioada comunismului privind transportul șinelor de cale ferată întârzie masiv transportul acestora către antreprenorii lucrărilor de construcție, având totodată un impact semnificativ și asupra prețurilor aferente lucrărilor de refacere a infrastructurii de pe rețeaua națională.

Costul la lucrările de cale ferată, majorat

Deși este datat 2008, Ordinul 103 ”privind aprobarea Instrucțiunilor pentru admiterea si expedierea transporturilor excepționale pe infrastructura feroviară – nr. 328” datează sub alte forme dinainte de 1990, nefiind adaptat la realitățile contemporane la nivel european, spun unii operatori de transport feroviar de marfă.

„În Anexa nr. 12 din Instrucția nr. 328, art.1, aliniatul 7 se prevede că șinele cu lungimi de peste 36 m până la 120 m, în afara prevederilor ( art1 – art6/ anexa12), trebuie să circule și să fie manevrate numai la lumina zilei”.

Din cauza acestei prevederi se înregistrează durate de transport tot mai mari ale trenurilor încărcate cu șina, mărindu-se atât costurile de transport, cât și resursele alocate de către operatorii de transport. Pe celelalte rețele feroviare europene se circulă atât ziua, cât și noaptea. Considerăm că se impune analizarea înlocuirii acestor prevederi din articolul 7 la Anexa 12 din Instrucția 328, ce se poate face doar printr-un ordin de ministru”, mentionează companiile de transport feroviar.

Șinele vin din Austria, Italia sau Polonia de la uzinele producătoare, iar beneficiarii comenzilor de transport au surpriza să vadă că dacă în țările vecine pot circula noaptea, în România nu se mai poate.

Apoi, acel termen „la lumina zilei”, dă bătaie de cap atât impiegaților, cât și operatorilor. Practic, la sosirea serii, trenul e tras pe dreapta de către impiegații de miscare și repornit a doua zi în zori. Cum ora apusului și a răsăritului diferă în funcție de Lună este dificil de făcut un program și grafic de circulație valabile pe tot anul. Se ajunge ca iarna să existe doar câteva ore disponibile pentru deplasarea trenului.

Situația dă bătăi de cap constructorilor de căi ferate și duce inclusiv la întârzierea absorbției fondurilor europene, din cauza nerespectării termenelor de realizare a lucrărilor. Practic, dacă un tren încărcat cu șină pleacă de la Piombino (uzină de șină a JSW Steel în vestul Italiei), acesta face două zile până la Curtici, după care are nevoie și de două săptămâni să ajungă la destinație.

Pe rețeaua europeană, vitezele de circulație ale trenurilor de marfă sunt cel puțin duble, existând secțiuni pe care viteza medie a trenurilor de marfă este de 60 km/oră (precum Coridorul Rhin – Alpi ce traversează Austria).

Multe astfel de măsuri restrictive de trafic au fost menținute doar în virtutea inerției, fară a mai fi suficient fundamentate și din punct de vedere al reglementărilor feroviare în vigoare sau al unor condiții tehnice. Un lucru este evident, modul de remorcare al trenurilor încărcate cu șina este același și ziua, și noaptea, motiv pentru care ar trebui explicată care este rațiunea pentru care încă se mai mențin la noi astfel de condiții limitative de trafic, spun operatorii de transport. În alte țări, transportul unor astfel de materiale de construcție este prioritar.

Oficialii CFR SA, desi au cunoștință de aceste nemulțumiri ale operatorilor de transport, motivează cerința prin aceea că transportul șinelor lungi necesită încărcarea acestora pe mai multe vagoane și este considerat transport excepțional. Lungimea unui vagon platformă este de cca 20 de metri, deci pentru transportul unui cupon de 120 de metri sunt necesare cel puțin 5-6 vagoane.

Contract pentru peste 100 de mii de tone de șină semnat acum doi ani

Compania Națională CFR SA a desemnat în mai 2022 câștigătorul licitației pentru o cantitate de până la aproximativ 115.000 de tone de șină tratată și netratată (două loturi).

Potrivit anunțului publicat la acel moment, câștigătorul contractului pentru ambele loturi este firma austriacă voestalpine Rail Technology GmbH. România nu mai are capacități de producție a șinei de cale ferată.

La licitație a participat și compania italiană JSW Steel. Anunțul de atribuire arată că voestalpine a câștigat procedura pentru ambele loturi, respectiv șină tratată și netratată. Cu o ofertă de 1.118,9 milioane de lei, mai puțin decât valoarea maxim admisă de CFR SA.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole