luni, aprilie 29, 2024
spot_img

Premierul Marcel Ciolacu dă calea ferată Predeal-Brașov pe mâna arabilor

Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri într-o conferință cu premierul Qatarului, Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, că urmează să discute cu Fondul suveran de investiții al statului Qatar un pachet de potențiale investiții în valoare de 15 miliarde de euro, inclusiv pentru calea ferată Predeal-Brașov.

”Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiții a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenței sale realizarea unui task force care să fie operaționalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare. Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanța pentru a juca un rol cheie de platformă logistică și în perspectiva procesului de redresare și reconstrucție a Ucrainei. Avem nevoie de expertiza și experiența companiilor qatareze în ceea ce privește managementul și operațiunile portuare, dar și digitalizarea și dezvoltarea portului. De asemenea, vom discuta și posibilitatea altor proiecte de infrastructură printre care dezvoltarea capacității Aeroportului Internațional Traian Vuia din Timișoara, finanțarea construcției autostrăzii Comarnic-Brașov și modernizarea căii ferate Predeal-Brașov”, a spus prim ministrul, citat de G4Media.

Marcel Ciolacu e în Qatar împreună cu o delegație din care fac parte mai mulți miniștri, inclusiv cel al Transporturilor și Infrastructurii, Sorin Grindeanu.

Grindeanu nu pomenește nimic despre calea ferată Predeal-Brașov

Ulterior, Grindeanu a postat și el pe contul său de Facebook impresii de la întâlnirile avute în Qatar, însă din postare lipsește partea referitoarea la calea ferată Predeal-Brașov.

”Noi parteneriate cu țările din Orientul Mijlociu! Am discutat astăzi, la Doha, despre colaborarea dintre autoritățile române și cele qatareze în domeniul infrastructurii mari de transport. România este interesată de un parteneriat și de atragerea finanțărilor pentru toate sectoarele de transport. Pentru Portul Constanța ne dorim îmbunătățirea performanțelor manageriale și de control. Pentru domeniul aerian avem în vedere colaborări cu potențiali finanțatori, ca urmare a faptului că Uniunea Europeană nu mai alocă fonduri prin programele operaționale. Sectoarele feroviar și rutier au reprezentat puncte de interes pe agenda discuțiilor, inclusiv din perspectiva conexiunilor între Marea Baltică-Marea Neagră-Marea Mediterană. Partea qatareză s-a arătat interesată de potențialul strategic al României și s-a decis constituirea unui comitet de lucru bilateral care să analizeze proiectele şi oportunitățile de investiții”, se arată în postarea ministrului.

Modernizarea căii ferate Predeal-Brașov era prevăzută până acum să fie finanțată din bani europeni.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC 25 de ani: Basm/Real. Ţinta comună – Realizarea proiectului

ARIC a organizat ieri, 18 aprilie, o Conferință aniversară la hotel Novotel București pentru a celebra 25 de ani de la înfiinţare. Evenimentul, intitulat „Basm/Real...

Ultimele Articole