spot_img
miercuri, decembrie 7, 2022
spot_img

Ziua Națională sărbătorită cu „zaiafeturi” în Trenul Regal

80 de români cu dare de mână vor avea de Ziua Națională, 1 Decembrie, o petrecere care „va aminti de zaiafeturile de odinioară”. Prețurile biletelor, deja vândute în totalitate, sunt confidențiale și la fel suma pentru care trenul, scena unor evenimente istorice importante pentru România, va fi închiriat pentru spectacole ale Taraf de Haidouks.

Manele? Nu, muzică lăutărească „veritabilă”” care amintește de „zaiafeturile de odioniară”, așa prezintă evenimentul ce va avea loc pe 1 Decembrie 2022 organizatorii unei petreceri exclusiviste ce va avea loc la bordul trenului legal, organizată pentru cel mult 80 de persoane. Pentru cine nu știe ce e „zaiafetul”, termen învechit, dicționarul DEX arată: „Chef (petrecere) mare (cu mâncare, băutură și lăutari)”.

Petrecerea a fost anunțată la adresa https://www.blt.ro/amp/sprit-si-lautari.html cu tagul „spriț și lăutari”. În doar o zi, biletele au fost epuizate, la ora realizării articolului nemaifiind niciun bilet dsiponbil.

„De ziua națională a României, petrecem la rang de artă. O incursiune în timp cu TRENUL REGAL, pe ruta Bucuresti – Sinaia, ce va aminti de zaiafeturile de odinioară. Este una dintre puținele ocazii în care Trenul Regal va fi gazda unei experiențe unice. Sunt doar 80 de bilete puse la dispoziție pentru acest eveniment unic”, spun organizatorii.

Și pentru ca „blasfemia” – așa numește evenimentul Casa Regală – să fie aproape completă, între două brânzeturi și păhărele de vin și un acord al lui Taraf de Haidouks, participanții vor avea parte de „prezentări depre Familia Regală”.

Desigur, cam fără voia acesteia, joi, reprezentanți ai Familiei Regale declarându-se scandalizați. „Cu Trenul Regal au călătorit patru generații ale familiei regale. Începând cu 2008, au fost 14 călătorii care au avut legătură cu familia regală. Trenul i-a condus pe Regele Mihai I și pe Regina-mamă Elena în exil, în zilele de 3-6 ianuarie 1948”, spune el.

Același tren l-a condus pe ultimul drum pe Regele Mihai la 15 decembrie 2017. Ceea ce se întâmplă acum, o călătorie în scop comercial, reprezintă aproape o blasfemie. Considerăm Trenul Regal un loc sacru, după ce l-a condus pe Regele Mihai pe ultimul drum”, spune Ion Tucă, director al Casei Majestății Sale, potrivit europalibera.org.

Un eveniment înconjurat de mister

În jurul evenimentului domnește misterul, întreținut și de cei ce administrează o afacere care de-a lungul ultimilor lor s-a caracterizat prin opacitatea. Ne referim la insolvența Societății Feroviare de Turism. Ce știm este că trenul se află în administrarea SFT care este însă condusă de Gabriel Iorgulescu, un administrator judiciar cât se poate de „discret”. Acesta a declarat că trebuie să verifice detaliile contractului înainte de a da o declarație și a cerut să îi fie făcută o cerere în scris, la care nu a mai răspuns, potrivit Europa Liberă.

Agenția de publicitate care a închiriat Trenul Regal este Progressive Events.

Reprezentanții acesteia au declarat că datele financiare ale contractului de închiriere sunt confidențiale și că au vândut toate cele 80 de bilete pentru petrecere.

„Este un eveniment privat pe care-l organizăm. Promovăm muzica lăutărească autentică, exprimată prin doine, balade, strigături, să nu se confunde cu manelele”, ne-a declarat Bogdan Barbuliceanu, reprezentantul firmei. Spectacolele sunt organizate de Taraf de Caliu (formația cu o componență cvasi similară cu Taraf de Haidouks).

Trenul Regal este însă bun public al unei societăți publice, și anume SFT, devalizată de băieți nu atât deștepți, cât lacomi.

Acum, cât de cultural ar fi evenimentul și cât de mulți bani ar rezulta de aici – desigur pentru salvarea creditorilor SFT – el nu avea ce căuta. Trenul Regal a fost scena unor momente istorice importante, cum ar fi părăsirea României de către Regele Mihai I, negocierile Dej – Hrusciov pentru evacuarea trupelor sovietice de pe teritoriul nostru, evenimente ce contrastează cu „zaiafeturile” menționate. De aici, posibila supărare a Casei Regale.

Ultimele Articole