miercuri, iunie 26, 2024
spot_img

Ziua Femeii la CFR. Trei doamne care au făcut carieră la SRCF Constanța

Azi e Ziua Internațională a Femeii. Și în domeniul feroviar lucrează multe doamne și domnișoare, iar SRCF Constanța a făcut publice poveștile a trei dintre ele.

Într-o postare pe pagina sa oficială de Facebook, Sucursala Regională de Căi Ferate Constanța a prezentat poveștile de succes a trei doamne care lucrează în domeniu.

”De Ziua Internațională a Femeii, doamnele sărbătoresc realizările pe care le-au câștigat de-a lungul timpului, în plan social, economic și chiar politic, reușind, astfel, să facă progrese importante în direcția asigurării egalității de gen și de șanse. Cu ocazia zilei de 8 Martie, SRCF Constanța vă prezintă activitatea de câteva decenii a trei dintre doamnele care lucrează de o viață în cadrul instituției și au reușit să își construiască o carieră în domeniul feroviar”, se arată în postare.

Ziua Femeii la CFR. Roxana Voicu lucrează de 41 de ani la CFR

Roxana Voicu, șef Serviciu S.O.T.N., lucrează în cadrul CFR Constanța de la 23 de ani și acum se apropie de vârsta pensionării. Ea lucrează de aproape 41 de ani la CFR și spune că a avut norocul să practice o meserie care îi place foarte mult.

”După ce am terminat facultatea, am primit repartiție guvernamentală pentru Stația Medgidia. Am făcut toate stagiile: casier, impiegat, operator, apoi am dat examenul de șef de stație, iar din 1983 până în 1990 am fost inginer în Stația Constanța Mărfuri. După această perioadă am fost inginer în cadrul Diviziei Mișcare și, încet-încet, am răspuns de diferite activități și am devenit șef de birou, ulterior fiind numită șef de serviciu, funcție pe care o ocup cam de 20 de ani. Apreciez că SRCF este o instituție în care femeile sunt apreciate și promovate, iar eu nu m-am simțit niciodată dată la o parte. Am ales domeniul feroviar deoarece, atât bunicii, cât și frații mamei au fost ceferiști și, deși nu m-au influențat direct, mi-au povestit despre diferitele lor activități și mi s-au părut interesante. Doamnelor și domnișoarelor le transmit să aibă încredere în ele, să nu se dea bătute niciodată, să se considere cel puțin egale cu bărbații, pentru că sunt în stare să facă orice, dacă vor”, a spus Roxana Voicu.

reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems

Gabriela Straton, o carieră feroviară de 31 de ani

Gabriela Straton lucrează de 31 de ani la CFR și este, de aproape 18 ani, șef Stație C.F. Constanța.

”Am terminat facultatea în 1992 și m-am angajat la CFR în 1993, când aveam 24 de ani. Am fost mai întâi inginer la Stația Năvodari, la Capu Midia, în cadrul Diviziei Trafic și din 2002 am fost șef de stație, întâi la Port Ana, apoi la Mol 5 și, ulterior, la Constanța. În 2006, când am venit șef de stație la Constanța, gara era în șantier și se transforma din vechea clădire, în ceea ce vedem acum. În plus, se lucra la Coridor, iar trenurile nu făceau ca acum două ore cât face un Intercity, ci ajungeau de la București la Constanța în 5-6 ore, astfel că trecerea la noua gară și la noua instalație a fost o provocare, dar o schimbare în bine. Cu ocazia Zilei Femeii, le transmit doamnelor multă sănătate și să fie fericite, să își găsească fericirea în ce doresc să facă ele cu plăcere”, a spus Gabriela Straton.

Ziua Femeii la CFR. Niculina Gornea lucrează la CFR Constanța de la 19 ani

Niculina Gornea lucrează la CFR Constanța de când avea vârsta de 19 ani, după terminarea liceului. A început ca acar și, pentru că i-au plăcut matematica, perfecțiunea pe care o presupune meseria de ceferist și armata, a rămas timp de 35 de ani, într-un domeniu în care a debutat într-o vară, din curiozitate.

”CFR-ul este considerat a doua armată a țării, lucru care îmi place foarte mult. Am avut o colegă ai cărei părinți lucrau la CFR, care m-a întrebat dacă nu vreau să fac școală în domeniul feroviar. Imediat după liceu am făcut o școală de acari, iar repartiția a fost pe Secția de Circulație Tulcea, unde sunt niște gări foarte frumoase, chiar dacă nu sunt monumente istorice.

În general, în anii aceia, CFR-ul nu avea stațiile electrificate, iar seara duceai felinarul și îl aprindeai pentru semnale, pentru că semnalele mecanice aveau felinare, iar dimineața le stingeam și le aduceam la cabină. Ulterior, am făcut școala de Telex, la București și am ajuns apoi în Stația Constanța Mărfuri, unde am lucrat la Siguranța Circulației, apoi am făcut și facultatea și am progresat mai mult, iar acum sunt economist la Divizia Tehnică și lucrez la birou. Cu ocazia Zilei Femeii, le transmit doamnelor să fie mândre că sunt în această societate, să fie fericite că lucrează într-o instituție în care putem să ne perfecționăm și, desigur, multă sănătate”, spune Niculina Gornea, economist la Divizia Tehnică SRCF Constanța.

Ziua Femeii la CFR. Mesajul lui Dorin Maer

”Din fericire, încă din secolul XX, femeile au protestat pentru a avea drepturi egale cu bărbații, pentru condiții mai bune de muncă, salarii mai mari și dreptul la vot. Cele peste 650 de doamne și domnișoare angajate în cadrul SRCF Constanța, care astăzi sărbătoresc Ziua Internațională a Femeii, se bucură de faptul că nu mai există discriminări și că sunt promovate în funcție de activitatea desfășurată. Cu ocazia Zilei de 8 Martie, le urez doamnelor o primăvară minunată, cu multe flori, zâmbete și bucurii! La mulți ani!”, a declarat Dorin Maer, directorul SRCF Constanța.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO-VIDEO. Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Poieni-Agireș

La o lună distanță, Asociația Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare și un set de fotografii din care se poate vedea cum se...

Ultimele Articole