miercuri, iunie 7, 2023
spot_img

Zilele Feroviare 2022: Soluții integrate de la GFR pentru monitorizarea trenurilor

În prima zi a evenimentului Zilele Feroviare, ediția a XVI-a, GFR a prezentat o aplicație realizată de absolvenți ai Facultății de Transporturi din Politehnica București care permite monitorizarea trenurilor de marfă și chiar oferirea către clienți a unor estimări privind momentul ajungerii trenurilor la destinație.

„Preocuparea pentru digitalizare a început din 2005 când inginerii au fost convinşi că viitorul este al tehnologiilor digitale, când procesul de transport e în permanenţă urmărit, precedat și succedat de un nor informaţional”, a explicat marți situația de pe piața transporturilor de marfă Amedeo Neculcea, director general adjunct al GFR.

Aplicațiile inteligente pot înlocui oamenii, atunci când aceștia nu sunt disponibili. „Este strict necesar, dacă nu avem oameni, să compensăm cu astfel de aplicaţii”, a opinat el.

Un astfel de produs este Synopsis, aplicație a cărei lansare a fost anunțată zilele trecute de către Club Feroviar. Marți, Amedeo Neculcea a explicat modul de funcționare a acesteia.„Trebuie găsite instrumente care să ofere decidentului toate informaţiile legate de un tren, ce compunere are, ce mărfuri sunt, ce scrisori de trăsură. E nevoie să estimăm derularea la destinaţie. La GFR toate aceste informaţii existau, dar erau disparate. Exista lipsa de viziune sinoptică asupra modului în care se derulau procesele. Am căutat în piaţă şi nu am găsit o soluţie la cheie și de aceea am dezvoltat soluţia Synopsis cu ingineri absolvenţi ai Facultăţii de Transporturi”, a explicat Neculcea.

Practic, GFR avea implementate aplicații precum INFOR GFR și Shunting Expert (monitorizarea vagoanelor), comandarea personaului de deservire (CPDT), Incheierea electronică a Contractelor de transport (STE), programarea trenurilor și ETA Expert, însă, după cum spune Amedeo Neculcea, lipsea „viziunea sinoptică”.

După ETA Expert și Trasa Expert, Synopsis este al treilea concept digital realizat în integralitate de către GFR.

Cum funcționează aplicația

După cum se prezintă aplicația, trenurile sunt prezente pe o hartă. „Când facem un click pe tren ne apare o etichetă pe care alegem ce vrem să vedem. Sunt activate atât poziţia din Cronos (program Informatica Feroviară la cererea CFR SA), cât şi cea din GPS. Dacă dorim să vedem compunerea trenului apar tipul de vagon, compunerea trenului, scrisoarea de trăsură, informaţii deschise succesiv, care pot fi preluate în Excel. Pot fi luate informaţii despre circulaţia trenului şi ETA, una dintre cele mai frecvente întrebări ale clienţilor”, spune Amedeo Neculcea.

Produsul permite selecţia a doar unei părţi din trenuri și permite trimiterea automată de e-mailuri cu rol informațional.

Prin integrarea tuturor acestor informații, Synopsis oferă rapoarte în timp real cu privire la trenuri, locomotive, vagoane, personal, trasee, scrisori de trăsură, printr-o interfață simplă și intuitivă, cu informații precise și elocvente (tabele, hărți, grafice de circulație, rute etc). Aplicația reduce substanțial timpul și efortul de colectare și centralizare a informației, venind astfel în sprijinul procesului decizional din departamentul Exploatare sau la punctele de lucru, precum și la nivelul întregului corp managerial.

Avantajele aplicației

  • rapoarte în timp real

  • informațiile sunt simplificate și elocvente

  • efort diminuat

  • raportări exacte

  • cea mai interconectată aplicație cu date preluate din nouă sisteme

  • interfață prietenoasă

 

Gruia Stoica: Rapiditatea și corectitudinea deciziilor, factori esențiali

Zilele trecute, Synopsis era astfel caracterizat de acționarul GFR, Gruia Stoica. „Rapiditatea și corectitudinea deciziilor sunt doi factori esențiali pentru activitatea GFR, pentru că influențează deplasarea a zeci de mii de tone de marfă în fiecare zi și garantează, în cele din urmă, faptul că ne îndeplinim angajamentele asumate față de clienții și partenerii noștri”, spune Gruia Stoică, președintele și fondatorul Grupului GRAMPET – Grup Feroviar Român. „Avansul tehnologic reprezintă, fără îndoială, un avantaj competitiv important în industria noastră, mai ales în contextul acestor ani marcați de incertitudini și riscuri fără precedent, care au impact imediat și disruptiv asupra lanțurilor de distribuție și a rutelor comerciale globale. În fața acestor provocări, operatorii noștri feroviari se pot replia rapid, cu ajutorul informațiilor furnizate în timp real de soluțiile noastre digitale”.

Încă din 2005, GFR dedică resurse importante proiectelor de inovație, având deja peste 25 de aplicații personalizate ce contribuie la îmbunătățirea operațiunilor derulate la nivel regional. Prin lansarea aplicației Synopsis, GFR marchează intrarea în etapa de maturitate a digitalizării proceselor.

Ultimele Articole