Consiliul Economic și Social (CES) a dat vineri aviz negativ proiectului de buget pe 2025, unul dintre motive fiind faptul că Guvernul dă două miliarde de lei companiei Carpatica Feroviar, bani ce ar putea fi folosiți mai bine, spune instituția.
Prevederea care nemulțumește CES este cuprinsă la articolul 55 al proiectului Legii bugetului de stat.
„Art.55. – (1) Din suma prevăzută în bugetul Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii la capitolul 84.01 „Transporturi”, titlul 72 „Active financiare”, articolul 72.01. „Active financiare”, alineatul 72.01.01 „Participare la capitalul social al societăților 60 comerciale”, se majorează cu suma de 2.000.000 mii lei, contribuția statului la capitalul social al Societății Carpatica Feroviar România S.A,, cu respectarea legislației în domeniul ajutorului de stat.
(2) Suma de la alin. (1) se utilizează de către Societatea Carpatica Feroviar România S.A. în vederea acoperirii cheltuielilor curente și de capital”.
Prevederea ridică „probleme semnificative”. „Atragem atenția asupra prevederii de la art. 55, prin care se alocă 2 miliarde de lei ca aport de capital pentru Societatea Carpatica Feroviar România S.A., cu scopul de a achiziționa activele viabile ale SNTFM „CFR Marfă” S.A. și secții de reparație a materialului rulant.
Această măsură ridică mai multe probleme semnificative:
- evitarea obligațiilor impuse de Comisia Europeană: Conform deciziei Comisiei Europene din 2020, România trebuie să recupereze ajutorul de stat ilegal acordat SNTFM „CFR Marfă” SA. Crearea noii societăți și preluarea activelor riscă să fie considerate o încercare de evitare a acestei obligații, ceea ce poate atrage obligația de returnare a sumelor respective și poate amplifica problema existentă.
- risc de infringement împotriva României: Neimplementarea deciziei de recuperare a ajutorului de stat expune România unei posibile proceduri de infringement și unor sancțiuni financiare considerabile.
Într-un context economic dificil, alocarea a 2 miliarde de lei către această societate ridică întrebări privind prioritățile strategice ale statului în sectorul feroviar”, spune CES a în cărui opinie banii pot fi folosiți mai eficient pentru:
- finanțarea lucrărilor urgente de mentenanță a infrastructurii feroviare, obligație legală neglijată de stat de ani de zile;
- modernizarea rețelei feroviare pentru a sprijini competitivitatea transportului pe calea ferată.
Paradoxurile bugetului: sume mai mari pentru subvenții mai mici
Deși s-au restrâns semnificativ cazurile în care studenții beneficiază de compensație, sumele incluse în buget sunt mai mari, acuză CES.
„Date fiind măsurile prevăzute de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 15/2024, având în vedere prevederile art. XXIX alin. (1) și nevoia de deficit bugetar, constatăm faptul că fondul Ministerului Transporturilor și Infrastructurii de protecție socială care asigură, printre altele, transportul feroviar al studenților cu reducere de 90%, beneficiază de o creștere, bugetul ajungând la suma de 775.000.000 lei în anul 2025, în contextul în care execuția bugetară preliminată pentru anul 2024, când studenții beneficiau de reducere pe toate rutele feroviare, indică o sumă de 771.184.000 lei. Din acest raționament, nu sunt clare motivele pentru care reducerea de care beneficiază studenții la transportul feroviar intern a fost limitată, dat fiind faptul că au existat suficiente fonduri pentru a majora bugetul pe această categorie de cheltuieli; proiectul de buget pentru anul 2025, în forma actuală, nu reflectă o abordare strategică pentru domeniul de învățământ, în special din raționamentul că acesta, conform Programului de guvernare, ar trebui să reprezinte o prioritate națională pe agenda de dezvoltare a țării”.