miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

Zero emisii carbon pe calea ferată. O țintă prea ambițioasă în Marea Britanie?

Decarbonizarea căii ferate pare a fi o sarcină dificilă pentru Marea Britanie. Un raport dat publicității în luna iunie de către Asociația Industriei Feroviare din Marea Britanie arată că transporturile feroviare există peste 30% dintre ținte neatinse și restul doar parțial atinse. Nicio țintă nu a fost atinsă deplin față de sectoarele aviației transporturilor rutiere sau deplasării urbane cu biciclete etc. Totul raportat la ținte stabilite în iulie 2021 de către Departamentul de Transport în cadrul unui așa zis Plan de Decarbonizare a Transporturilor. Care sunt recomandările făcute de industrie?

 

Raportul Asociației Industriei Feroviare pornește de la angajamentele luate în urmă cu doi ani de către guvernul Marii Britanii.  În primăvara lui 2021 prin Departamentul de Transporturi guvernul a lansat programul „O Mare Britanie mai bună, mai verde” care a promis decarbonizarea căilor ferate astfel încât în 2050 rețeaua să fie cu emisii nete zero de dioxid de carbon. „Ambiția noastră este să scoatem din rețea toate trenurile care circulă doar cu ajutorul motorinei, atât de pasageri cât și de marfă, până în 2040. Vom livra un program de electrificare ambițios, durabil și rentabil, ghidat de strategia rețelei de decarbonizare a tracțiunii Network Rail”, promitea Guvernul britanic.

După aplicarea mai multor proiecte de electrificare Marea Britanie înregistrează aproximativ 6.000 km de linii principale electrificate calea ferată, echivalând cu 37,9% din lungimea întregii rute, pondere modestă față de o medie europeană aflată la peste 50%. Potrivit strategiei de decarbonizare a rețelei publicată de Network Rail, în iulie 2020, mai erau 15.400 km de cale ferată încă de electrificat. Pe parcursul 2020–21, doar 179 km de cale ferată au fost electrificați, mai puțin de jumătate din rata necesară pentru decarbonizarea rețelei până în 2050.

Dar nu numai electrificarea este calea luată în considerare de britanici pentru decarbonizare ci și utilizarea carburanților alternativi precum hidrogenul. Strategia din 2021 a Guvernului și-a propus o susținere acordată tehnologiilor pe baterii sau pe hidrogen, o implementare treptată a acestora în exploatare, concomitent cu eliminarea tracțiunii diesel. Toate acestea ar urma să readucă pe calea ferată cererea de servicii de transport dinspre sectoarele rutier și aerian. O atenție aparte a fost acordată interfeței cu pasagerii. „Vom colabora cu industria pentru a moderniza tarifele, emiterea de bilete și vânzarea cu amănuntul pentru a încuraja trecerea către calea ferată și către călătorii de transport mai curate și mai ecologice. Vom îmbunătăți conectivitatea călătoriilor feroviare cu mersul pe jos, cu bicicleta și alte moduri de transport”, spuneau autorii planului luat acum la verificat de industrie, la doi ani de la realizarea acesteuia.

Planul a fost elaborat în două părți, prima dedicată fiecărui tip de transport, a doua transportului intermodal. La acest al doilea capitol Londra promitea sprijinirea și încurajarea transferului modal al transportului de mărfuri de la rutier la alternative mai durabile, cum ar fi calea ferată și căile navigabile interioare. O atenție desosebită urma să fie acordată și livrărilor „ultima milă”, sistem ce presupune utilizarea camioanelor doar pe segmente cât mai scurte, finale din parcursul de transport.

 

Primă reacție critică din partea Parlamentului 

A fost primăvara acestui an când o primă analiză critică a Planului a fost livrată de către Comitetul pentru Transporturi al Parlamentului britanic.  Analiza a reliefat că există o ruptură între ceea ce s-a propus prin plan și ceea ce s-a realizat. Astfel pentru a se ajunge la zero emisii de carbon în 2050 și pentru a se elimina trenurile diesel Guvernul britanic trebuie să intensifice ritmul electrificării căii ferate. Acesta ar trebui să mai elaboreze o strategie pe termen lung privind decarbonizarea care să stabilească ponderea sectoarelor electrificate, ponderea tracțiunii pe baterii sau pe hidrogen în total rețea, costurile implicate și orizonturi de timp pentru implementare. Totul dacă se dorește credibilitate.

 

Asociația Industriei Feroviare: O lipsă a progresului greu de înțeles

Acum rezoluțiile Comitetului parlamentar sunt agreate și de Asociația Industriei Feroviare în raportul dat publicității în iunie.

„Guvernul face progrese prea puțin semnificative pentru decarbonizarea căii ferate comparativ cu alte mijloace de transport. Este o preocupare serioasă pentru noi iar lipsa progresului este dificil de înțeles în condițiile în care soluțiile tehnice și planurile de susținere nu lipsesc. Lipsa deciziilor de promovare a acestora planuri riscă să lase în spate sectorul feroviar față de alte sectoare și să afecteze derularea afacerilor în viitor”, spune asociația în raportul său dat publicității în iunie.

„Este clar că, în comparație cu alte sectoare de transport, Guvernul nu își îndeplinește angajamentele pentru transportul feroviar decarbonizare. Aceasta reprezintă o oportunitate pierdută pentru industria feroviară de a demonstra cum pot fi oferite rezultate eficient, cum pot fi făcute reduceri semnificative de carbon și îmbunătățite serviciile feroviare”, se arată în raport.

 

Realizările puse sub lupă

Raportul Industriiei Feroviare britanicve trece în revistă promisiunile, punct cu punct și explică pe fiecare dintre acestea dacă au fost făcute progrese sau dimpotrivă.

În prezent, doar 10% dintre trenurile de marfă sunt propulsate de electricitate iar Marea Britanie rămâne în urmă față de omologii săi europeni când vine vorba de electrificarea transportului feroviar de marfă. Concluzia figurează și într-un studiu recent realizat de cercetare CILT  – Institut de cercetare pentru Transporturi și Logistică. Una dintre dovezile prezentate de către asociație este faptul că nu au fost plasate comenzi semnificative de trenuri pe baterii sau pe hidrogen. Zonele albe cu tracțiune diesel în rețeaua de electrificare nu au fost rezolvate. Recent au fost anunțate proiecte de electrificare ale Transpennine și Midland Mainline iar alte scheme au fost anunțate în Țara Galilor și Scoţia. Însă, deși toate sunt binevenite, nu toate au și fost finanțate.

Guvernul trebuie să aleagă câștigători prin investiții în combustibili cu emisii scăzute de carbon pentru aviație și feroviar, spune și Comitetul parlamentar pentru Transporturi, reamintește asociația. Raportul îndeamnă la o accelerare a ritmului de electrificare a liniilor de cale ferată din Marea Britanie, atenționând că contrar nu se va atinge ținta zero net emisii până în 2050.

Dintre toate proiectele de electrificare prevăzute mai puțin de 20% au fost duse la cap spune asociația. Planurile de pe hârtie nu seamănă cu realitatea. Oficialii s-au angajat să construiască noi linii pentru a răspunde cererii în creștere pentru călătorii cu trenul, printre care fazele 1 și 2a din HS2 care vor aduce 170 de mile de linie electrificată între Londra, Birmingham și Crewe în 2030. „HS2, East West Rail și Northern Powerhouse Rail merg înainte dar unele porțiuni au fost tăiate sau sau întârziate spre exemplu construcția unor părți din HS2 sau Golborne Link și Eastern Leg care au fost anulate”.

 

Costuri în creștere ale biletelor pe hârtie

Promisiunile pe partea de relaționare cu clienții erau de menținere a unor prețuri de călătorie convenabile care să readucă pasagerii în trenuri. Transport for London intenționează să renunțe la biletele pe hărtie până în 2024. Retragerea acestora va avea loc gradual și s-ar putea vedea prețuri sporite pentru acestea până când vor fi eliminate. La fel, proiectele de aprovizionare cu trenuri cu baterii sau cu hidrogen nu au fost finalizate deși în Europa acestea au fost comandate.

Unul dintre obiectivele Guvernului britanic analizate privește și sigurarea unei conectivități sporite spre calea ferată în stații pentru bicicliști prin amplasarea de puncte de parcare a bicicletelor, piste de biciclete etc. Totul pe baza unei finanțări de 40 de milioane lire sterline acordată cu începere din 2012. Punctele de închiriere a vehiculelor electrice, stațiile de încărcare a acestora urmau să aibă contribuții importante la decarbonizare. Mai multe locuri pentru biciclete în trenurile turistice și încurajarea practicilor de car-pooling urmau să fie alte metode de aducere a britanicilor în trenuri.

În ianuarie guvernul a demarat noi proiecte în acest sens. Active Travel England investește 32,9 milioane de lire sterline pentru a crea o rețea națională de experți care să colaboreze cu comunitățile, să îmbunătățească străzile principale și să facă locurile cu adevărat circulabile pe jos și cu bicicleta pentru toată lumea. Fondul ar putea duce la crearea a până la 1 300 de noi locuri de muncă ecologice în întreaga Anglie. Lansat de ministrul pentru deplasări active, Jesse Norman, fondul va stimula mii de planuri locale bine gândite, create împreună cu comunitățile care le vor folosi.

Industria feroviară britanică notează în analiza menționată însă că aceste planuri sunt prea puțijn integrate cu rețelele locale de transport.

 

Cum se va încuraja transportul de mărfuri

Transportul feroviar de marfă este un alt punct unde oficialii britanici intenționează să aducă ameliorări. Se dorește introducerea unor ținte precise de atins pentru creșterea transportului feroviar de marfă în toată rețeaua supravegheată de Departamentul pentru Transport, pentru a încuraja creșterea continuă de transport feroviar de marfă. Compania națională Great British Railways va avea drept obligația legală de a promova transportul feroviar de marfă. Sute de milioane de lire sterline vor continua investițiile efectuate în perioada de referință 2014-2019 pentru dezvoltarea centrelor intermodale și finanțarea nerambursabilă a proiectelor care își propun aceste dezvoltări.

Asociația Industriei Feroviare salută planurile Guvernului britanic cu atât mai mult cu cât în aprilie 2023 un nou organ de consultări cu industria de transporturi feroviare a fost înființat. Dar, atenționează asociația, în ultimul trimestru al anului trecut transportul de mărfuri a suferit un declin puternic.

În viitor încurajarea transportului feroviar de marfă urmează să fie făcut încă din primele faze, iar aceasta este o altă propunere oficială a Londrei. Guvernul își propune parteneriate cu industria prin care aceasta să fie încurajată să investească în înlocuirea material rulant curent. Pe măsură dezvoltării politicilor publice de intervenție ne vom asigura că transportul feroviar de marfă își menține competitivitatea cu transportul rutier de marfă și oferă un raport calitate/preț convenabil pentru contribuabil. Un prim proiect este susținut cu șapte milioane de lire sterline prin instrumentul Freight Innovation Fund și propune dronele pentru livrarea de mărfuri între insulele britanice. Revenind la calea ferată Asociația Industriei Feroviare opinează însă că Guvernul nu lucrează suficient de mult cu industria în aceste direcții.

 

Concluzii

Față de alte sectoare de transport, este evident că Guvernul nu își îndeplinește angajamentele care să ducă la decarbonizarea transportului feroviar ceea ce reprezintă o oportunitate pierdută de a demonstra cum pot fi oferi eficient rezultate, cum pot fi reduse semnificativ emisiile de carbon și modernizate serviciile feroviare.

Recomandările industriei feroviare britanice către Guvern este ca acesta să se reorienteze asupra angajamentelor din planificarea decarbonizării transporturilor și luarea măsurile necesare pentru a recupera progresul în alte moduri. Angajamentele din iulie 2021 au fost în concordanță cu cele căutate de industria feroviară ca parte a RIA Campania RailDecarb23. Prin urmare, îndemnăm din campania RailDecarb23 privind accelerarea decarbonizării feroviare.

Lansată în timpul Săptămânii de decarbonizare a transporturilor 2023, campania RailDecarb23 a RIA solicită guvernului să ia măsuri acum pentru a permite industriei feroviare să elimine toate trenurile cu motorină din rețea până în 2040 și să ajungă la zero emisii nete până în 2050.

Asociația recomandă implementarea imediată a unui program rulant de electrificare rentabilă pe liniile cu utilizare intensivă. 38% din rețeaua feroviară din Regatul Unit este electrificată ceea ce este mult mai puțin decât țările europene comparabile. Căile ferate electrificate au demonstrat că sunt preferate de către pasageri și de publicul călător mai larg căci sunt mai bune pentru mediu, cu emisii de carbon cu 60% mai mici decât cele de la trenurile diesel de astăzi și cu 80% mai puțin cu mixul de grilă estimat pentru 2040. Acestea nu produc poluanți atmosferici la punctul de utilizare, prezintă costuri mai mici pe termen lung în comparație cu costurile pe toată durata de viață ale serviciilor diesel. Timpp de călătorie sunt îmbunătățiți datorită frânării și accelerației superioare, iar întârzierile sunt reduse la maxim căci trenurile electrice sunt mai fiabile decât trenurile diesel. Pentru locuitorii din zonele traversate trenurile sunt mai silențioase, reducând poluarea fonică. Sunt mai ușoare, ceea ce înseamnă mai puțină uzură a pistei și, prin urmare, mai puțină întreținere. Sunt singura tehnologie de decarbonizare potrivită pentru trenurile de marfă și trenurile de pasageri mai rapide (peste 100 mile la oră).

Un program continuu de electrificare ar putea reduce costurile cu până la 50% în comparație cu unele proiecte cu probleme din trecut, așa cum se demonstrează în raportul Electrification Cost Challenge al RIA.

O a doua propunere făcute de asociație este creșterea comenzilor pentru flote de material rulant cu emisii reduse de carbon folosind noile soluții de tracțiune acolo unde rețeaua feroviarăeste mai puțin utilizată, inclusiv soluții pe hidrogen sau pe baterii. Există părți ale rețelei în care electrificarea nu va fi o soluție rentabilă și în care tehnologiile precum hidrogenul și bateria vor avea un rol important. În ciuda faptului că s-ar putea obține o reducere imediată a emisiilor de carbon, nu au fost plasate comenzi semnificative de material rulant pentru acestea tehnologii. Comenzi semnificative ar stimula un nou sector industrial, creând și menținând locuri de muncă și proprietatea intelectuală în Marea Britanie.

În al treilea rând guvernul, Network Rail și alți clienți feroviari trebuie să lucreze cu furnizorii. Mulți furnizori de transport feroviar și-au stabilit propriul drum către zero net și inovează activ pentru a reduce emisiile de carbon în bunurile și serviciile pe care le furnizează, dar ei trebuie susținuți de specificații și strategii de cumpărare care să nu îi penalizeze, căci acestea sunt puțin mai scumpe sau pur și simplu noi.

Și în fine, în al patrulea rând, se recomandă planificarea livrării eficiente din punct de vedere al costurilor Recunoscând provocările fiscale actuale, asociația profesională britanică sugerează un dialog interprofesional pentru a stabili un plan care să maximizeze reducerea carbonului și beneficiile serviciului feroviar în cadrul fondurilor publice disponibile. „Ar urma să ofere industriei suficientă siguranță pentru a sprijini deciziile de investiții și o accelerare a capacităților de livrare pentru programul carbon zero net al căii ferate.

 

Posibile soluții recomandate de Asociația Lessorilor de Material Rulant

Un studiu recent al Asociației Lessorilor de Material Rulant în aprilie indică o foaie de parcurs pentru decarbonizare. Întregul sector feroviar are nevoie să elaboreze o strategie comună pentru a aborda provocarea tranziției de la motorina fosilă, spune autorii cercetării realizate cu sprijinul Crédit Agricole CIB, ING, KfW IPEX-Bank și Societe Generale. Se estimează că traficul de marfă va crește cu 100% până în 2050 dar și transportul feroviar trebuie să proiecteze un proces pentru eliminarea treptată a motorinei dacă este să rămână cea mai durabilă formă de transport terestru. Lansat în iulie 2022 și realizat de eolos, o companie de consultanță industrială care ajută sectorul feroviar să integreze durabilitatea mediului în operațiunile de afaceri, studiul examinează cadrul de reglementare al UE și anumite strategii naționale, oferind o evaluare preliminară a alternativelor tehnologice. Studiul sugerează utilizarea și a altor soluții tehnologice precum RNG (gazul naturalk regenerabil) sau HVO uleiul vegetal hidro-tratat la propulsie. Studiul afirmă că se pot reduce emisiile de CO2 cu 85% până la 90% prin folosirea HVO, soluția tehnologică fiind și ușor de implementat.

Articol apărut în revista Railway PRO – Iulie 2023

Ultimele Articole