Wi-Fi gratuit in transportul public din Iasi

18 februarie 2019

Primarul orasului, Mihai Chirica, a anuntat ca utilizatorii de telefoane smart pot folosi in mod nelimitat si gratuit internetul in autobuze si tramvaie.

“Dupa lansarea aplicatiei 24pay, prin care pot fi achizitionate bilete online, prin Compania de Transport Public am finalizat dotarea a 259 de autobuze si tramvaie cu dispozitive pentru conectarea la internet wireless. Doar printr-un transport public modern, accesibil, confortabil si predictibil, astfel incat sa fie atractiv pentru ieseni, vom putea fluidiza traficul rutier si, astfel, contribui si la reducerea poluarii. Cu fonduri locale si, mai ales, europene, vom achizitiona tramvaie noi si autobuze electrice, vom moderniza integral calea de rulare a tramvaielor si vom implementa sistemul de e-ticketing. In acest fel, in cativa ani, transportul public in municipiul Iasi va deveni unul dintre cele mai moderne din tara”, a precizat primarul Mihai Chirica.

Perioada de implementare a proiectului a fost ianuarie – februarie 2019, iar valoarea contractului incheiat cu Orange Romania, pentru o perioada de un an, este de aproximativ 125.000 de lei.

“Pentru conectare trebuie urmati doar urmatorii pasi: activarea functiei wireless a telefonului mobil si inregistrarea dispozitivului in retea prin intermediul Facebook, Twitter sau Instagram ori prin completarea unui formular cu datele privind numele, prenumele si e-mail-ul utilizatorului. Prin aceasta solutie, Primaria municipiului Iasi are la dispozitie si un mecanism suplimentar de interactiune cu cetatenii. Astfel, portalul de acces Wi-Fi permite si transmiterea de informatii de interes public si publicarea de sondaje de opinie, incurajand astfel participarea iesenilor la deciziile care ii influenteaza. Traficul de Internet este filtrat prin serviciul Business Internet Security pentru a limita riscurile de securitate si utilizarea abuziva a retelei”, a declarat primarul Chirica.

Reamintim ca pe 12 martie va avea loc licitatia pentru achizitionarea a 16 tramvaie cu lungimea de circa 30 de metri destinate transportului public urban de calatori. Cumparatorul este Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice (MDRAP), iar beneficiarul va fi Municipiul Iasi. Valoarea totala estimata a contractului este 184.000.000 lei, fara TVA (aproximativ 38,73 milioane de euro), adica circa 2,42 milioane de euro, fara TVA, de fiecare tramvai. Durata contractului este de 24 de luni. Procedura de achizitie se bazeaza pe obtinerea fondurilor necesare prin Programul Operational Regional (POR) – Axa 4.1.

 

Foto: curierul-iasi.ro