spot_img
marți, mai 24, 2022
spot_img

Votul de învestire a Guvernului Cîţu. Lucian Bode află dacă redevine ministru cu acte-n regulă

Votul de învestire a Guvernului Cîţu este dat joi, în şedinţa comună a celor două Camere ale Parlamentului. Lucian Bode află cu această ocazie dacă redevine ministru al Transporturilor cu acte-n regulă.

Votul de învestire a Guvernului amendamente la bugetul pe 2020

Pe 28 februarie, premierul desemnat, Florin Cîţu, a depus la Parlament lista Cabinetului şi programul de guvernare.

Singura modificare în componenţa Guvernului Cîţu faţă de cel anterior, al lui Ludovic Orban, este propunerea lui Lucian Heiuş pentru portofoliul Finanţelor. Sălăjeanul Lucian Bode a fost ministru al Transporturilor în Guvernul Orban 1, iar apoi a fost propus pentru același portofoliu în Guvernul Orban 2 și în Guvernul Cîțu.

Potrivit Regulamentului comun al Camerei Deputaţilor şi Senatului, pentru ca şedinţa în care se va vota învestirea Guvernului să se poată desfăşura, este nevoie de prezenţa în sală a cel puţin 233 de parlamentari. Toate grupurile parlamentare au anunţat că vor fi prezente la şedinţă pentru a asigura cvorumul, spre deosebire de şedinţa precedentă, la votarea Guvernului Orban 2.

Parlamentul acordă încredere guvernului cu votul majorităţii deputaţilor şi senatorilor, fiind necesar, de asemenea, ca 233 de parlamentari să se exprime în favoarea Cabinetului Cîţu. Votul este secret, cu bile. PSD are 202 parlamentari, PNL – 113 parlamentari, USR – 40, Pro Europa – 21, UDMR – 30, minorităţile naţionale – 17, PMP – 15 deputaţi, fiind şi 27 de parlamentari neafiliaţi.

Toate partidele vor participa la votul de învestire a Guvernului Cîţu

Preşedintele PNL, Ludovic Orban, a declarat că parlamentarii liberali vor fi prezenţi la şedinţa privind învestirea Guvernului Cîţu.

Preşedintele interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a afirmat luni că Guvernul Cîţu „nu merită” votat, că parlamentarii PSD vor fi prezenţi la şedinţă, dar o decizie finală privind votul va fi luată după un anunţ al liderului PNL, Ludovic Orban, dacă liberalii vor vota la vedere propriul Cabinet.

Preşedintele Pro România, Victor Ponta, a declarat marţi că parlamentarii trebuie să uite din ce partide fac parte şi să voteze învestirea Guvernului Cîţu.

Liderul ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu a anunţat miercuri că, în contextul răspândirii infecţiei cu noul coronavirus, parlamentarii partidului vor vota miercuri pentru învestirea Guvernului Cîţu, plecând de la consideraţia „mai bine un guvern slab, decât niciunul”.

Preşedintele PMP, Eugen Tomac, a declarat că este nevoie de un guvern stabil, în contextul situaţiei generate de noul coronavirus.

Şi preşedintele USR, Dan Barna, a declarat marţi că România are nevoie de un guvern stabil şi a adăugat că partidul înclină „foarte mult” spre a acorda un vot de susţinere Guvernului Cîţu, dar decizia urmează să fie luată de grupul parlamentar.

Șeful UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că parlamentarii formaţiunii pe care o conduce vor fi în sală la votul de învestire a Guvernului Cîţu, dar o decizie privind votul va fi luată chiar joi, înainte de şedinţa de plen.

Ultimele Articole