Vor fi lansate lucrarile la a doua linie a sectiunii Divača-Koper

Lucrarile de constructie in cadrul proiectului de cale ferata Divača-Koper vor fi demarcate curand, intrucat a fost publicata Autorizatia de Constructie, Operare si Management in Monitorul Oficial al Sloveniei.
„Sunt incantat ca Autorizatia care permite constructia celei de-a doua linii a proiectului intra, in sfarsit, in vigoare”, a declarat Ministrul Infrastructurii, Peter Gašperšič.
Au fost selectati doi contractori pentru lucrarile premergatoare, iar constructia drumurilor de acces va fi realizata de compania 2TDK care administreaza proiectul.
Autorizatia pentru constructia celei de-a doua linii a fost aprobata de Adunarea Nationala in mai 2017, iar cetatenii si-au exprimat acordul in cadrul unui referendum.
153 de milioane de euro au fost acordate proiectului prin fonduri europene, in timp ce 80 de milioane de euro provin din Fondul de Coeziune.
Linia dubla va fi executata prin constructia unei sectiuni de 27 km din care 75% va fi realizata prin tuneluri din cauza terenului accidentat si a restrictiilor de mediu. Proiectul include si constructia a doua viaducte si a doua poduri. Costurile proiectului sunt estimate la 1 miliard de euro, iar lucrarile ar putea dura sase ani.
Odata incheiat si dat in exploatare proiectul de dublare a liniei, distanta dintre Divača si Koper va fi redusa de la 44 km la 27 km, iar durata calatoriei va fi redusa de la 48 de minute la 15-20 de minute.