spot_img
joi, decembrie 1, 2022
spot_img

Voluntari polonezi refac o linie pentru a ajuta evacuarea refugiaților

Într-un pas de munte, polonezii reconstruiesc susținut pentru a redeschide o legătură feroviară cu Ucraina pentru a-i ajuta pe refugiați.
Calea ferată în cauză a fost construită în timpul imperiului Austro-Ungar, în urmă cu un secol și jumătate, legând Viena de Liov (vestul Ucrainei – n.red.). Dar neutilizarea căii ferate și trecerea timpului au dus la închiderea liniei acum 12 ani.
În ultimele trei zile, voluntarii polonezi care lucrează împreună cu departamentul național de căi ferate le-au restaurat, în timp ce țara caută frenetic noi coridoare umanitare pentru a facilita sosirea a sute de mii de refugiați ucraineni. Mulți dintre ei așteaptă de câteva zile la cozi la granițele Poloniei, potrivit Washigton Post.
Efortul face parte dintr-un val de sprijin pe care polonezii îl oferă vecinilor ucraineni, împărtășind cu aceștia o istorie tumultoasă, marcată de agresiunea rusă. „Fiecare ne vom face partea pentru a ajuta Ucraina”, spune Piotr Gubala, 35 de ani, un muncitor în construcții.
Echipele lui și alte echipe au lucrat de-a lungul a zeci de kilometri de cale de la răsărit până la apus în ultimele trei zile, reparând legăturile de oțel și eliminând murdăria de pe șine și au spus că nu se așteptau să fie plătiți. Miroslaw Siemieniec, un purtător de cuvânt al operatorului feroviar național al Poloniei, a declarat că cel puțin șase trenuri pe zi vor putea duce refugiații de la graniță în orașele din întreaga țară, odată ce liniile vor fi gata.
În sud-estul Poloniei, localnicii au organizat distribuirea de donații, alimente și și-au oferit casele potopului de ucraineni care se confruntă cu o perioadă nedefinită de strămutare, adesea doar cu o valiză (foto Washington Post).

Ultimele Articole