spot_img
sâmbătă, noiembrie 27, 2021
spot_img

Vinerea Verde. Patru miniștri vin cu metroul la serviciu, Cătălin Drulă e în scandal cu Ion Rădoi

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP) a lansat campania Vinerea Verde, o iniţiativă menită să reducă poluarea cauzată de transportul cu maşinile personale în marile oraşe. patru miniștri au anunțat că azi se duc la serviciu cu metroul. Nu și ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, care nu a făcut niciun anunț în acest sens. El este de câteva săptămâni în conflict deschis cu liderul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi.

Adrian Bărbulescu

Vonerea Verde

UPDATE Și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, s-a dus la serviciu cu metroul. ”#vinereaverde cu metroul spre sediul @MAERomania”, a scris el pe contul său de Twitter.

UPDATE Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a venit la serviciu cu tramvaiul. ”#vinereaverde Cu tramvaiul 24 la birou”, a scris ministrul pe contul său de Facebook, unde a postat și o fotografie.

Sub sloganul „STOP! Azi maşina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon, a anunțat MMPS.

Inițiativa îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal. ”Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

De asemenea, această iniţiativă este o invitaţie la mişcare, atât pentru angajaţii MMAP şi angajaţii instituţiilor publice din subordine, dar şi pentru cei din mediul privat. ”Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a mai spus ministrul Mediului.

Vinerea Verde. Tanczos Barna, Lucian Bode și Bogdan Gheorghiu vin la serviciu cu metroul

Pentru a oferi un impuls către mobilitate alternativă, Tanczos Barna va veni vineri la serviciu cu metroul, pe ruta Piaţa Romană – Piaţa Unirii. Așa a făcut și ministrul de Interne, Lucian Bode, fost ministru al Transporturilor.

La fel va proceda și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu, care va veni cu metroul până la Piața Unirii (ieșirea dinspre Magazinul Unirea, în jurul orei 10:30), apoi va merge pe jos până la Ministerul Culturii. ”Salutăm astfel inițiativa verde a MMAP și vom încuraja cât mai mulți angajați ai ministerului să se alăture acestui program”, a spus ministrul.

Dan Barna vine cu trotineta, Florin Cîțu – pe jos, Raluca Turcan – cu mașina electrică

La rândul lui, vicepremierul Dan Barna se va deplasa vineri la birou ”pe jos sau cu trotineta”, pentru a marca debutul programului lansat de Ministerul Mediului. „Încă nu m-am decis dacă vin pe jos, foarte probabil, sau voi veni cu trotineta. E o decizie pe care o voi lua până mâine dimineață (vineri – n.red.). Oricum, nu voi veni cu mașina”, spune vicepremierul Dan Barna.

Și premierul Florin Cîțu se alătură campaniei și spune că nu este o noutate să meargă pe jos. ”Dacă ninge, îmi iau o geacă”, a spus el.

Ministrul Muncii, Raluca Turcan, a venit la minister cu o mașină electrică. ”Am venit azi la minister cu o bijuterie de mașină electrică pe care mi-a împrumutat-o domnul ministru Tanczos Barna”, a declarat ea în fața ziariștilor.

Lui Cătălin Drulă îi e frică de Ion Rădoi?

Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, nu a făcut niciun anunț în legătură cu programul lansat de colegul său de Cabinet de la Mediu. În mod firesc, acesta ar fi trebuit să vină la serviciu, la Palatul CFR, cu metroul, așa cum a făcut-o cu ani în urmă, la o inițiativă similară, predecesorul său Ludovic Orban.

Însă Cătălin Drulă este de câteva săptămâni în scandal deschis cu liderul Unitatea – Sindicatul Liber Metrou, Ion Rădoi, pe tema majorărilor de salarii de la Metrorex și a spațiilor comerciale administrate de sindicaliști.

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole