spot_img
miercuri, februarie 8, 2023
spot_img

VIDEO Miniștrii s-au săturat de metrou în Vinerea Verde. Cu ce s-a dus Cătălin Drulă la minister

Dacă la prima ediție, săptămâna trecută, rețelele sociale au fost invadate de fotografii cu politicieni care s-au dus la serviciu cu metroul, tramvaiul sau trotineta de Vinerea Verde, acum elanul s-a mai domolit. Totuși, au mai rămas câțiva care au renunțat la mașina personală. Raluca Turcan a înlocuit BMW-ul electric cu metroul, în timp ce Cătălin Drulă a mers cu autobuzul în loc de tramvai.

Adrian Bărbulescu

Vinerea trecută, ministrul Muncii, Raluca Turcan, a mers la serviciu cu un BMW electric, împrumutat de la colegul său de Cabinet de la Mediu, Tanczos Barna (fost secretar de stat la Ministerul Transporturilor).

Azi a mers cu metroul. Întrebată de B1 TV când a mers ultima dată cu metroul, Turcan a precizat: ”Să știți că nu e foarte mult timp, pentru că fiul meu este destul de trist că atunci când mergea la școală mergea pe jos și nu avea ocazia să meargă cu metroul. Atunci, în afara perioadelor în care mergea la școală, ne propuneam ca în timpul liber să circulăm cu metroul pentru că și lui îi place foarte mult, iar dacă și lui îi place și e și sănătos și bine din punct de vedere al mediului, l-am încurajat”.

De asemenea, întrebată dacă în fiecare vineri va merge la serviciu cu metroul, Raluca Turcan a răspuns: ”Mi-am propus ca în fiecare vineri să vin cu un mijloc de transport ecologic. Vă mărturisesc că cel mai tare aștept să vin cu bicicleta pentru că îmi place mult mai mult și am și posibilitatea, distanța este relativ acceptabilă. Dacă ar fi o distanță mai mare e mai complicat, în condițiile în care nu avem piste de bicicletă”.

Tanczos Barna a făcut Joia Verde

Tanczos Barna a ”furat startul” și a mers cu metroul, însă nu azi, ci ieri. ”Vinerea Verde a început pentru noi mai devreme săptămâna aceasta. Am venit și astăzi la birou cu mijloacele de transport în comun. De mâine, toată țara testează din nou mobilizarea verde. Reducerea dependenței de mașina personală nu este atât de dificilă precum mi-am imaginat-o! E un mic pas mental pe care trebuie să-l facem. Imediat după descoperim o altfel de viață: mult mai în mișcare pentru noi, mult mai atentă cu ce se întâmplă în jurul nostru. Abia aștept ziua de mâine (vineri – n.red.) să văd România în mobilizarea cu emisii ZERO!”, a scris ministrul pe contul său de Facebook.

Cătălin Drulă a mers cu autobuzul în Vinerea Verde

Vinerea VerdeMinistrul Transporturilor, Cătălin Drulă, a evitat și acum să utilizeze metroul. Vinerea trecută, el s-a dus la serviciu cu tramvaiul 24, iar din stație a mers pe jos o bucată bună până la Palatul CFR.

Acum, ministrul a apelat din nou la Societatea de Transport București, de această dată însă a mers cu autobuzul. ” În 282. Către birou #vinereaverde”, a scris Cătălin Drulă pe contul său de Facebook, unde a atașat și o fotografie cu el în autobuz.

Bode și Aurescu s-au săturat de metrou. Năsui și Barna n-au mai mers cu trotineta

Predecesorul său, Lucian Bode, acum ministru de Interne, a mers vinerea trecută cu metroul, însă acum nu a mai postat niciun mesaj referitor la deplasarea către serviciu.

În aceeași situație s-a aflat și ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, care vinerea trecută a mers cu metroul, dar și ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu. Ministrul Economiei, Claudiu Năsui, se dusese săptămâna trecută la serviciu cu trotineta electrică. Acum, tăcere. Scenariu tras la indigo și în ceea ce-l privește pe vicepremierul Dan Barna.

Premierul Florin Câțu a rămas consecvent și a venit pe jos la Palatul Victoria, la fel ca vinerea trecută.

Vinerea Verde, inițiativă a Ministerului Mediului

Sub sloganul „STOP! Azi maşina stă pe loc!”, această campanie încurajează utilizarea transportului alternativ de către angajaţii din instituţiile publice în scopul reducerii poluării şi, implicit, a emisiilor de carbon, a anunțat MMPS.

Inițiativa îşi propune ca, până la sfârşitul acestui an, cel puţin unul din patru angajaţi să vină în ultima zi lucrătoare a săptămânii la serviciu pe jos, cu bicicleta sau cu transportul în comun şi să renunţe astfel, pentru o zi, la autoturismul personal. ”Ne confruntăm cu o mobilitate poluantă şi aglomerată, motiv pentru care Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor doreşte să instaureze în România Vinerea Verde, ca o iniţiativă voluntară prin care invităm toţi cetăţenii să renunţe în ziua de vineri la deplasarea clasică cu maşină personală şi să aleagă mijloace mai puţin poluante poate chiar cu amprentă zero de carbon, mijloace de transport nepoluante însemnând trotinetă, mersul pe jos sau cele care sunt la îndemâna tuturor, mijloacele de transport în comun”, a declarat ministrul Tanczos Barna.

De asemenea, această iniţiativă este o invitaţie la mişcare, atât pentru angajaţii MMAP şi angajaţii instituţiilor publice din subordine, dar şi pentru cei din mediul privat. ”Este un exemplu dat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor şi aş vrea să fie îmbrăţişat şi de celelalte instituţii. Cei care vin cu alte mijloace de transport decât maşina proprie să aibă avantaje şi să poată beneficia de parcare sau acces la instituţia publică. Vom lucra împreună cu companiile private, cu ONG-urile, astfel încât mesajul să ajungă la fiecare cetăţean şi să fie multiplicat nu doar prin instituţiile publice, ci şi prin companiile private. Vrem să instaurăm, de asemenea, o nouă cultură, o nouă gândire spre o mobilitate zero, cu zero emisii sau cu emisii cât mai mici”, a mai spus ministrul Mediului.

Ultimele Articole