Secretarul de stat în Ministerul Transporturilor Ionuț Săvoiu, responsabil cu coordonarea sectorului feroviar, se declară convins că soluția aleasă în urma studiului de fezabilitate pentru viitorul pod Giurgiu-Ruse va fi de pod mixt, care să includă și cale ferată.
”Aștept cu mare interes finalizarea studiului de fezabilitate. Sunt convins că rezultatele acestuia ne vor conduce spre soluția unui pod mixt, rutier și feroviar”, a declarat joi Ionuț Săvoiu în marja celui de-al XX-lea Simpozion Național de Cale Ferată, care s-a desfășurat joi la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice de Construcții București (UTCB).
Studiu de fezabilitate în derulare, pentru viitorul pod Giurgiu-Ruse
În spațiul public s-a vehiculat ideea potrivit căreia noul pod Giurgiu-Ruse peste Dunăre, pentru care acum se derulează studiul de fezabilitate, ar putea fi construit fără componentă feroviară.
În urmă cu două săptămâni, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Bogdan Mîndrescu a partipat la întâlnirea de lucru pe teme de interes privind infrastructura de interconectare comună, organizată în marja trilateralei România-Bulgaria-Grecia, după cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.
Potrivit ministerului, secretarul de stat a susținut construcția podului, urmând ca în perioada imediată a finalizării studiului de fezabilitate, în conformitate cu soluția tehnică rezultată, să se decidă dacă podul va fi unul rutier/feroviar/mixt.
Partea română a menționat că a depus aplicația de finanțare pentru elaborarea studiului de fezabilitate și a documentațiilor aferente proiectului ”Military Mobility – Feasibility Study for Giurgiu – Ruse II Bridge over the Danube – FSGRB”, în cadrul apelului de proiecte deschis pe CEF – Mobilitate Militară. Obiectivul general al acestei acțiuni este asigurarea conexiunii transfrontaliere dintre România și Bulgaria, în scopul asigurării unui trafic rutier fluent și a unei stări tehnice adecvate, în conformitate cu reglementările în vigoare. Obiectivul specific al proiectului este de a studia și proiecta un nou pod la Giurgiu-Ruse, precum și infrastructura de acces necesară pe partea românească și bulgară, parte a rețelei TEN-T Core, pentru utilizarea duală a infrastructurii de transport, în scopul îmbunătățirii mobilității civile și militare.
Valoarea totală a contractelor de execuție din cadrul acestei aplicații de finanțare este estimată la valoarea de 13.835.779 de euro, cu o rată de cofinanțare de 50% și o contribuție din partea UE de 6.917.890 de euro. Perioada de implementare este de 39 de luni.