vineri, decembrie 1, 2023
spot_img

Viitorii ingineri CFDP au luat contact cu mediul de lucru real, la TPF Inginerie

Cine spunea că tinerii din ziua de azi nu mai sunt interesați de inginerie, în general, și de calea ferată, în special? Acest mit a fost spulberat cu ocazia vizitei pe care studenții din anii II, III și IV de la Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri au făcut-o, timp de două zile, la sediul din București al TPF Inginerie.

”Teoria sine praxis sicut rota sine axis” – spune un vechi proverb latin, pe care mulți dintre noi îl știu din filmul ”Cireșarii”. Cu alte cuvinte, degeaba înveți teorie în facultate dacă nu ești capabil să te descurci într-un mediu de muncă real. Și pentru că proverbul face referire la roată, principalul ansamblu motric din domeniul feroviar, Carieră Feroviară în România împreună cu Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul Universității Tehnice de Construcții București și-au propus să faciliteze adaptarea activă a educației universitare tehnice la cerințele pieței muncii. În acest sens, pe lângă dezvoltarea competențelor viitorilor absolvenți în mediul universitar, au adăugat vizite de informare și învățare în cadrul întâlnirilor cu echipele de lucru, la companiile de profil din țară.

Vizita tehnică, pregătită minuțios

 

TPF Inginerie este o companie de consultanță și inginerie integrată. Face parte din Grupul TPF, cu sediul la Bruxelles, care de la înființarea sa, în 1991, a cunoscut o creștere constantă, evoluând de la 25 de angajați la 4.990, în 2022, la nivel internațional. Compania activează în sectoarele: Infrastructură de apă și apă uzată, Transporturi (rutiere, portuare, căi ferate, căi navigabile) și Construcții civile. Deci nu întâmplător a fost aleasă pentru vizita studenților, în zilele de 31 octombrie și 1 noiembrie.

La TPF Inginerie, studenții au avut oportunitatea să descopere cum va arăta viața lor profesională, să înțeleagă rolurile, responsabilitățile și provocările acesteia, să se pregătească pentru acest rol din timpul formării profesionale. Și asta pentru că, pe parcursul turului ghidat, specialiștii TPF le-au prezentat, pe lângă proiectele mari care-i provoacă profesional în fiecare zi, și ce înseamnă o carieră în domeniu, sfaturi despre cum să faci alegeri conștiente în viața profesională, cât de importantă este munca în echipă, ce înseamnă pregătirea practică, în vederea specializării într-o meserie și multe altele.

Vizita pregătită minuțios de responsabilii TPF Inginerie a fost ghidată de Simona Gudei, director de Marketing, și Marilena Bălan, analist de Recrutare. Sub coordonarea Claudiei Petcu, prodecan FCFDP, studenții au fost întâmpinați la sediul firmei de reprezentanți ai managementului companiei. Aceștia le-au urat bun venit, le-au vorbit despre provocările actuale din domeniu, dar și despre oportunitățile sectorului, nivelul de pregătire profesională necesar pentru a începe o carieră în domeniu, ce înseamnă colaborarea și munca în echipă și au răspuns multor altor curiozități studențești.

S-a făcut turul tuturor departamentelor

Invitați să descopere activitatea în desfășurare a angajaților TPF, studenții au făcut cunoștință cu arhitecții și inginerii din cadrul echipelor de implementare a proiectelor. Specialiștii TPF le-au prezentat perspectivele 2D și 3D ale activității de proiectare, la toate specialitățile. La Departamentul CF au primit răspunsuri la întrebări legate de managementul proiectelor, rolul activității de supervizare, importanța și necesitatea lucrărilor de modernizare profundă a căilor ferate pe teritoriul țării.

La întrebarea “Cum ai învățat atât de multe, la început de carieră?” studenții au primit răspuns de la cei mai tineri angajați ai firmei. S-au bucurat să descopere, printre ei, colegi mai mari de facultate și masteranzi.

reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems

Informații valoroase au primit la finalul vizitei și de la Departamentul Recrutare. Acolo, analiștii în recrutare le-au prezentat criteriile urmărite în procesul de selecție a viitorilor angajați. Cu această ocazie, tinerii au aflat că trebuie să acorde importanță mare construirii CV-ului încă din timpul studiilor de licență, punând accent pe abilitățile practice dobândite.

Ținta demersului dedicat viitorilor ingineri CFDP? Să înțeleagă importanța și complexitatea profesiei de inginer, să afle că există multiple oportunități de angajare în companii private naționale sau multinaționale, să cunoască faptul că domeniul se confruntă cu deficit de ingineri, iar asta înseamnă pentru ei concurență mică la momentul căutării unui job.

Viitorii ingineri CFDP, încântați de vizita la TPF Inginerie

Toată vizita a fost extrem de interactivă pentru studenți, viitorii ingineri CFDP. Au adresat întrebări, au primit răspunsuri, au oferit feedback gazdelor.

În concluzie: 3 tururi ghidate, 2 zile, 75 de studenți, 7 ore dedicate călătoriei viitoarelor generații de ingineri în descoperirea profesiei, oferite de TPF Inginerie.

Vor urma și alte vizite tehnice

Una peste alta, studenții chiar au apreciat această vizită tehnică și au spus că își doresc să aibă cât mai multe experiențe de acest gen, adică să intre în contact cu angajatorii, să afle lucruri practice, să afle care le sunt posibilitățile de carieră.

În consecință, CFiR vine în întâmpinarea lor și are planuri de a organiza și alte vizite tehnice la sediile unor companii de renume din domeniul construcțiilor. Cu sprijinul unor astfel de parteneri de prestigiu, si-au anuntat deja disponibilitatea Baicons si DB Engineering& Consulting, vizite care vor oferi oportunități semnificative de învățare și schimb de experiență în industria construcțiilor, contribuind la dezvoltarea și consolidarea cunoștințelor și practicilor inovatoare pentru viitorii profesioniști din domeniu.

Ziua Carierei Feroviare, în luna februarie

În februarie 2024, se anunță un alt eveniment important pentru viitorii ingineri feroviari, şi anume  Ziua Carierei Feroviare, organizată de CFiR și Facultatea de Căi Ferate, Drumuri și Poduri din cadrul UTCB.

Evenimentul va aduce în prim-plan noi oportunități profesionale pentru studenții facultății, care vor avea ocazia să interacționeze direct cu reprezentanții unora dintre cele mai importante companii din domeniu și să obțină informații esențiale legate de abilitățile  tehnice și competențele specifice căutate de angajatori în procesele de recrutare și selecție.

Ultimele Articole