spot_img
miercuri, ianuarie 19, 2022
spot_img

Un comitet de inițiativă vrea un muzeu CFR la Iași

Mai multe piese muzeale valoroase care se găsesc la Iași urmează să își găsească locul în cadrul unui muzeu CFR înființat în localitate, în subordinea muzeului similar din București.

În cadrul Clubului CFR Iași, un comitet de inițiativă dorește înființarea unui centru muzeal al locomotivelor, potrivit publicației locale bzi.ro. Acest centru va fi subordonat Muzeului CFR București. Până acum, piesele vechi au fost adunate, de la diferiți oameni dispuși să le doneze, la clubul CFR din zona numită „Râpa Galbenă”. Zeci de piese vechi așteaptă într-o cameră a clubului să fie expuse, însă muzeul nu a fost încă înființat. Conform directorului clubului CFR Iași, muzeul ar putea fi deschis în clădirea Morii Bălaia, imobil care se află în apropierea zonei Podu de Piatră.

În una dintre camerele Clubului CFR Iași de pe Râpa Galbenă zac zeci de piese de muzeu bine întreținute. Acestea au fost donate de-a lungul timpului de către CFR sau de foștii angajați ai Căilor Ferate Române (CFR). Unele piese au fost trimise chiar de la București sub forma unei donații, către Clubul CFR Iași. De exemplu, de la București au fost trimise la Iași un robinet mecanic și mai multe regulatoare de presiune.

„De departe cea mai valoroasă piesă din această cameră este ceasul de buzunar. Poate vă întrebați de ce. Dacă vă uitați mai atent, acesta este inscripționat cu «CFR», însă nu cu Căile Ferate Române, ci cu Căile Ferate Regale, așa cum se numea CFR-ul cu mulți ani în urmă. Pe lângă acesta, mai avem și o cutie de valori în care erau transportați banii pe timpuri. Aceasta se închidea cu două chei. Avem și un pupitru dintr-o centrală a CFR-ului, costumații pentru angajați, plachete, clești de perforat bilete folosite de controlori și multe altele”, a declarat Paul Zamfir, directorul clubului CFR Iași.

Ultimele Articole