miercuri, februarie 19, 2025
spot_img

De ce e nevoie de devierea traficului pe DN1 pentru viitoarea stație de metrou Otopeni

Asocierea Gulermak-Somet a explicat miercuri de ce este nevoie de devierea traficului pe DN1 pentru lucrările la viitoarea stație de metrou Otopeni, după ce în spațiul public au apărut critici la adresa acestei măsuri.

”Viitoarea stație de metrou Otopeni, parte a Magistralei 6, reprezintă un pas esențial în modernizarea transportului public și facilitarea accesului rapid între orașul Otopeni și București. Localizată strategic la intersecția DN1 cu strada 23 August, această stație va reduce semnificativ timpul de deplasare pentru locuitorii orașului și va contribui la fluidizarea traficului rutier pe una dintre cele mai aglomerate artere din țară”, arată constructorul.

Pentru a permite desfășurarea lucrărilor la structura de rezistență a stației, este necesară devierea parțială a traficului de pe DN1. Pe baza studiilor tehnice realizate de specialiști și în urma recomandării Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), s-a stabilit că soluția optimă este devierea traficului de pe banda I, pe sensul București-Brașov, pe un traseu alternativ prin oraș: DN1 – Strada Polonă – Strada Floare de Cais – Strada Argeș – Strada Traian – Strada Oituz – DN1. ”Această variantă a fost selectată în urma unei analize complexe, care a luat în considerare atât impactul asupra traficului, cât și necesitățile tehnice ale construcției. Decizia de a devia temporar circulația a fost luată pentru a permite desfășurarea lucrărilor într-un cadru sigur, atât pentru muncitori, cât și pentru participanții la trafic. Totodată, această soluție minimizează disconfortul și asigură respectarea termenelor de execuție”, se arată în comunicat.



Măsura, criticată

Club Feroviar a scris acum două săptămâni că traficul de pe prima bandă a DN1 va fi deviat pentru lucrările la stația de metrou Otopeni, de pe Magistrala 6, timp de un an și patru luni.

La vremea respectivă, consilierul local din partea USR Bogdan Dorcioman spunea că varianta aleasă pentru deviere nu este ideală, pentru că vorbim de centrul oraşului, care era deja aglomerat. Opoziţia propusese o altă variantă, care a picat la vot: DN1 – Str. Polonă – Str. Argeș – Drumul Gării Otopeni – Str. I.C. Brătianu – Str. Oituz – DN1.

”Asocierea Gulermak-Somet rămâne angajată în implementarea acestei soluții cu profesionalism și responsabilitate, asigurând că toate lucrările se vor desfășura conform celor mai înalte standarde de calitate și siguranță. Stația de metrou Otopeni nu este doar o componentă esențială a Magistralei 6, ci și un element-cheie în transformarea mobilității urbane din regiunea București-Ilfov”, se mai arată în comunicatul constructorului.

Pe 8 martie 2022, Metrorex a semnat cu asocierea Alsim Alarko Sanayi Tesisleri ve Ticaret A.S. – Makyol Insaat Sanayi Turizm ve Ticaret A.S. contractul pentru săparea tunelurilor la prima secțiune a Magistralei 6 de metrou, cea dintre 1 Mai și Tokyo.

Primul lot al M6 (1 Mai-Tokyo) va avea o lungime de 6,6 km și va cuprinde șase noi stații: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroport Băneasa și Tokyo (mall-ul Băneasa Shopping City).

Apoi, pe 2 mai 2023, Metrorex a semnat cu Asocierea Gülermak Ağir Sanayi Inşaat Ve Taahhüt A.S. – Somet SA contractul pentru tunelurile de la stația Tokyo până la Aeroportul Henri Coandă.

Magistrala 6 va asigura legătura directă de la Gara de Nord la Aeroportul Internațional Otopeni, fără transbordare la stația 1 Mai. Aceasta va avea un traseu de 14,2 km și va cuprinde 12 stații de metrou: Pajura, Expoziției, Piața Montreal, Gara Băneasa, Aeroportul Băneasa, Tokyo, Washington, Paris, Bruxelles, Otopeni, Ion I.C. Brătianu, Aeroportul Internațional Henri Coandă.

IN THE SPOTLIGHT

CEMBRE și AGRISORG: Revoluția Echipamentelor Feroviare Moderne

Performanță, durabilitate și inovație în întreținerea căilor ferate Când vine vorba de eficiență și fiabilitate în construcția și întreținerea căilor ferate, CEMBRE setează noi standarde...

Ultimele Articole