miercuri, noiembrie 29, 2023
spot_img

VIDEO. Vagoane de marfă deplasate cu ajutorul ceferiștilor-putere

Ceferistul român este plin de putere și plin de vigoare. Aceasta arată o înregistrare intrată în posesia Club Feroviar cu angajați ai CFR Marfă împingând un vagon al companiei de stat, contrar normelor de protecția muncii. Vagoane de marfă deplasate cu ajutorul ceferiștilor-putere. 

În video-ul în cauză, un număr de 10-20 de angajați împing un vagon, „acțiunea” având loc cel mai probabil în gara Suceava.

Intervenția manuală a devenit necesară din cauza absenței unei locomotive de manevră. Procedurile companiei interzic însă intrarea angajaților în gabaritul liniei pe șine pentru manevarea materialului rulant.

Vagoane de marfă deplasate cu ajutorul ceferiștilor-putere, interzis de Protecția Muncii

Salariaților le este interzis „să impingă sau să tragă vagoanele cu brațele stând în interiorul liniei sau pe linie”, scrie la litera f), articol 47, normele specifice de protecția muncii NPSM nr 107 din 2000.

„Operațiunea e periculoasă, poți scăpa vagonul peste un alt tren”, comentează un angajat al căii ferate – mecanic de locomotivă.

El adaugă că ar trebui sesizată Inspecția Muncii și conducerea companiei, dar și Autoritatea de Siguranță Feroviară din România (ASFR).

Zona transporturilor feroviare și a lucrărilor de reparații la infrastructură este una dintre cele mai riscante zone de activitate în România, ultimii ani consemnând numeroase accidente de muncă printre care electrocutări, striviri ale angajaților între materialul rulant, lovituri, căderi de pe aceasta etc. Zilele trecute, Guvernul a adoptat măsuri de sancționare a personalului feroviar care refuză colectarea de probe biologice, măsuri care însă se vor dovedi insuficiente pentru protecția vieții persoanelor, dacă nu sunt puse în practică integral prevederile în domeniu.

Ultimele Articole