Noul primar al Sectorului 2, Radu Mihaiu, vrea să mute șinele de la Gara Obor în subteran și va comanda un studiu de fezabilitate în acest sens.
”Cei care au fost în străinătate au văzut că de multe ori gările pot fi şi în subteran. Zona Gării Obor este foarte puţin utilizată. Înainte era folosită pentru mărfuri care să meargă la Obor şi aşa mai departe. Ceea ce îmi doresc eu este ca în acea zonă, în loc de şinele de cale ferată, care sunt la suprafaţă şi care blochează şi traficul şi stau în mare parte nefolosite, să fie un parc. Dar asta nu înseamnă că nu păstrăm Gara Obor. Păstrăm Gara Obor şi ducem peroanele în subteran, aşa cum se întâmplă în foarte multe locuri în străinătate. Nu este o distanţă foarte mare în care acest lucru ar trebui să se întâmple”, a declarat Radu Mihaiu într-un interviu pentru Agerpres.
După ce se va muta Gara Obor în subteran, se va construi un parc
El a precizat că, practic, s-ar săpa un tunel similar celui de la metrou, și asta ar însemna eliberarea spaţiului pentru un parc de 7 hectare. De asemenea, în jurul parcului se poate face un traseu de străzi prin care se deblochează zona Electronicii de zona Ferdinand – Obor, care acum sunt întrerupte de calea ferată. ”În acest fel mai deblocăm puţin şi traficul. Are multiple beneficii acest parc. Este un proiect foarte ambiţios pentru că implică o coordonare între multe instituţii: Primăria Sectorului 2, Primăria Capitalei, Ministerul Transporturilor, Ministerul Culturii – pentru că Gara Obor este monument istoric, Ministerul Fondurilor Europene, pentru că vom vrea să facem acest lucru pe fonduri europene, şi Ministerul de Finanţe – pentru realizarea întregului proiect”, a spus edilul.
El a recunoscut că este vorba despre un proiect foarte ambiţios, care nu i se pare fezabil într-un singur mandat, ci în două. Întrebat dacă are o estimare a costurilor, Radu Mihaiu a răspuns: ”În acest moment, pentru gara în subteran mă aştept ca aceste costuri să fie mai puţin decât s-a plătit pentru exproprierea bucăţii din Parcul Verdi, care a fost 47 milioane de euro. Sigur, vom vedea după un studiu de fezabilitate care ar putea fi costurile”.