joi, septembrie 21, 2023
spot_imgspot_img

VIDEO. Grindeanu spune că Frăsinoi ”s-a ascuns”. Se face că nu știe că e subordonatul său

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, s-a lansat miercuri într-o tiradă presărată cu întrebări retorice și acuzații referitoare la pierderile CFR Marfă din anii precedenți. Demnitarul a spus că fostul director general al transportatorului național Mihai Frăsinoi (căruia nu i-a rostit numele) ”s-a ascuns”. Asta cu toate că Frăsinoi este în continuare angajat la o instituție cu atribuții în domeniul feroviar din subordinea Ministerului Transporturilor.

Remarcile ministrului au pornit de la întrebarea unui jurnalist pusă în cadrul unei conferințe de presă pe teme rutiere privitoare la situația actuală și la pierderile CFR Marfă, societate aflată în procedură de concordat preventiv și care trebuie să restituie ajutorul de stat primit la privatizarea eșuată din 2013. Sorin Grindeanu a ținut să laude actuala conducere a transportatorului feroviar național, pusă de el, și să le critice pe precedentele.

”CFR Marfă este o companie care la sfârșitul anului 2021, începutul anului 2022 nu mai avea nici cea mai mică șansă. Ca urmare a anumitor decizii curajoase, CFR Marfă a trecut pe profit operațional. Este o companie care dacă va continua acest drum ar putea să-și îndrepte situația economică. În 10 luni, situația economică la acea companie s-a îndreptat”, a spus ministrul Transporturilor.

Pierderile CFR Marfă, puse pe seama lui Mihai Frăsinoi

pierderile CFR Marfă Frăsinoi la CFR MarfăPână acum a fost prima parte a discursului ministrului, cea în care a lăudat conducerea actuală a CFR Marfă, în frunte cu directorul general Daniel Apostolache, căruia însă nu i-a rostit numele.

Nu i-a rostit numele nici lui Mihai Frăsinoi, fostul director general al societății, pus în funcție de fostul ministru USR Cătălin Drulă, însă referirea este evidentă la acesta. Să vedem ce a spus în continuare ministrul (sublinierile aparțin redacției): ”De undeva din 2010, dacă nu mă înșel, se cere închiderea CFR Marfă și toate lucrurile pe care dumneavoastră le cunoașteți. Nu pot să nu mă mir când văd contracte care au existat în trecut în care își asumau din start pierderi pe fiecare tonă transportată. Păi asta nu e subminare? Cei care au luat aceste decizii nu trebuie să răspundă? Și ne mirăm că a ajuns CFR Marfă în trecut în situația asta? Ne mirăm că CFR Marfă are pierderile de miliarde când costurile la aproape fiecare contract mare pe care l-a avut au fost în mod intenționat, sau licitațiile câștigate ca să fie pe pierdere? A răspuns cineva în acești ani de aceste decizii? Oamenii ăștia trebuie să răspundă pentru ce au făcut. S-a ajuns în situația de la CFR Marfă în care fostul director s-a luat și a fugit. A semnat un contract tot de tipul ăsta, păgubos, și-n două zile a plecat. S-a ascuns pe la Craiova, nu știu unde”.

Mihai Frăsinoi ”s-a ascuns” la AFER Craiova

bugetar de la AGIFER reorganizare feroviară Retragerea locomotivelor cu instalație SAGMA negocierea Contractului Colectiv de Muncă la AFER Mandate pe patru ani reorganizarea AFER accident feroviar grav AFER crește tariful orarCum spuneam, este evident că Sorin Grindeanu s-a referit la Mihai Frăsinoi. Însă cum ”s-a ascuns” acesta, din moment ce este inspector de stat la Autoritatea Feroviară Română – Inspectoratul de Siguranță Feroviară Craiova, așa cum apare inclusiv pe profilul său de Linkedin.

Chiar de pe pagina de întâmpinare a site-ului Autorității Feroviare Române aflăm (din nou, sublinierea ne aparține) că: ”AFER este singurul organism tehnic de specialitate al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii desemnat să emită autorizaţii, atestate, omologări, agremente şi să efectueze activităţi de inspecţie tehnică în domeniul feroviar, al transportului cu metroul, metroul uşor, monorail şi al transportului urban, suburban şi regional pe şine, precum şi pe căi ferate cu caracter de patrimoniu, de muzeu sau turistic”. Cu alte cuvinte, AFER, unde lucrează Frăsinoi, este subordonată lui Grindeanu. Și atunci cum ”s-a ascuns”?

Mihai Frăsinoi nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere referitor la afirmațiile ministrului.

Sorin Grindeanu se ferește să critice activitatea lui Traian Preoteasa la CFR Călători

pierderile CFR MarfăAcelași jurnalist i-a pus lui Sorin Grindeanu și o întrebare referitoare la activitatea directorului geneal al CFR Călători, Traian Preoteasa, cel care într-o conferință de presă spunea, mai în glumă, mai în serios, că și-ar dori să ajungă ministru.

Ministrul s-a mulțumit să comenteze șugubăț ambițiile politice ale lui Preoteasa, dar a evitat să se pronunța asupra activității manageriale a acestuia: ”Eu le urez tuturor celor care vor să fie miniștri succes. Dar e un post care nu e… Am avut destule demnități publice, și locale, și centrale. Pare cea mai dificilă dintre toate funcțiile pe care le-am avut. E un post în care dacă-și dorește poate să ajungă dacă are și susținerea necesară. Eu trebuie să verific să văd dacă acei parametri pe care Consiliul de Administrație ales prin (Ordonanța – n.red.) 109 și criterii de performanță au fost atinse. Dacă da, n-ai ce să discuți”.

Ministrul Transporturilor a cerut bani în plus la rectificare. Nu se știe însă dacă va primi

șpaga dată de Swietelsky mita dată de Swietelsky contract atribuit fără licitație la Regionala Timișoara Josef Hornegger Bugetul CFR Călători pe 2023 operator feroviar român PNRR pentru Magistrala 4 de metrou rectificarea bugetară pe 2022 acciză motorina pentru locomotive taxa de solidaritate transportul refugiaților Ajutorul de stat pentru CFR Călători CFR Călători vrea credite bancare prima tranșă din PNRR amendă pentru StrabagÎn aceeași conferință de presă, Sorin Grindeanu a declarat că a cerut, la următoarea rectificare bugetară, 16 miliarde de lei.

”Rectificarea, din ceea ce știu eu, va fi o rectificare pozitivă, ceea ce este un prim lucru bun. Acum, o să vedem care este suma, că s-ar putea să fie mai mică decât am cerut noi, la Transporturi. Am cerut 16 miliarde, justificat, fiind ministerul care în acest moment cred că suntem cei care cheltuim cel mai mult de investiții, nu cred că este altcineva care să facă acest lucru în ritmul în care o facem noi la Transporturi. Din 16 miliarde, o proporție covârșitoare este pentru investiții. Acum, o să vedem care este suma prevăzută pentru rectificare, per total. Sigur, vor mai exista discuții în zilele următoare”, a spus ministrul.

Ultimele Articole