joi, iunie 5, 2025

VIDEO, FOTO. Siemens a prezentat trenul imun la furtunile de nisip din deșert și la temperaturi de 80 grade în șine

Siemens a prezentat trenul imun la furtunile de nisip. În condițiile în care trenurile românești clachează la temperaturi în afara intervalului minus 10 grade – plus 30 de grade, Siemens Mobility a prezentat miercuri la centrul său de testare din vestul Germaniei unul dintre trenurile fabricate pentru Egipt, țară unde va avea de înfruntat condiții climatice dure.

Producătorul german Siemens Mobility a prezentat miercuri la centrul său de testare din vestul Germaniei, Wegberg-Wildenrath Test & Validation Centre, unul dintre trenurile fabricate pentru Egipt, țară în care va avea de înfruntat condiții climatice dure.

Modelul prezentat a fost un Desiro HC, tren din gama celor regionale în construcțire mixtă single/double deck. Trenul pus în circulație pe cel mai modern inel de testare feroviar din vestul Europei este unul dintre primele trenuri fabricate pentru țara arabă, parte a unui lot de 94 de trenuri livrate.

Siemens a prezentat trenul imun. „Egiptizarea” Desiro

Dar cu adevărat deosebit este ceea ce Siemens numește „egiptizarea” trenului, mai precis modificările care au trebuit aduse prototipului inițial pentru a-l face perfect funcțional în deșert.

Este simplu să cobori în Europa temperatura de la 30 de grade la 20 de grade în tren, dar în Egipt e mai greu, căci temperaturile sunt mai mari, explică managerul de proiect Siemens Desiro pentru Egipt. La nivelul șinelor, temperaturile ating 80-90 de grade Celsius. Apoi, o provocare este protejarea trenului împotriva furtunilor de nisip prin care trenul este nevoit să se strecoare în cursul călătoriei.

Egiptul, țară cu PIB/locuitor mai mic decât România își permite, noi nu

Este surprinzător că în timp ce România, țară cu un PIB pe locuitor de cel puțin patru ori mai mare decât Egiptul, nu reușește să cumpere un tren nou, țara arabă nu are nici măcar acces la fonduri nerambursabile ca noi, dar achiziționează nu mai puțin de 90 de trenuri.

Pentru a finanța proiectul, Egiptul a licitat achiziția de trenuri și modernizarea liniilor (inclusiv ETCS), iar câștigătoare a fost o asociere formată de Siemens Mobility cu antreprenori locali. Finanțarea, caz în care România stă cu mâna întinsă la fondurile europene, vine dintr-o emisiune de titluri de stat de peste opt miliarde de euro, contractată de țara piramidelor cu garanții germane.

Egiptenii fug de trenurile vechi

Egiptul vede calea ferată ca un colac de salvare a transporturilor naționale. Managerul german de proiect pentru Egipt mărturișește că șoferul său refuză să călătorească cu trenul din cauza căldurii insuportabile și a condițiilor improprii de călătorie. O călătorie cu trenul va dura la jumătate față de una pe șosea și va avea loc în condiții mult mai bune, explică reprezentanții Siemens. Din partea Guvernului egiptean ambițiile sunt ca zeci de milioane de locuitori să fie aduși cu ușurință în bazinul de colectare pentru transportul feroviar.

Siemens prezintă modelul egiptean Desiro, în timp ce construcția căii ferate de mare viteză avansează.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO. După aburul din vagoane, INDA Craiova scoate și noxele din reviziile de vagoane ale CFR Călători

Povestea INDA Craiova a început acum 33 de ani, când firma a fost înființată de un grup de ingineri pasionați de sistemul feroviar. S-a...

Ultimele Articole