miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

VIDEO. Cum arată trenul inter-regio livrat României de către PESA Polonia

PESA Polonia a câștigat prima sa licitație feroviară din România, cea cu Autoritatea pentru Reformă Feroviară (ARF), și are șansa unor contracte în valoare de aproape 4 miliarde de zloți, respectiv 880 de milioane de euro, spun reprezentanți ai companiei.

PESA Polonia a participat la două licitații în România pentru material rulant feroviar. Prima este pentru achiziționarea a 20 de trenuri electrice EMU Inter-Regio /RE-IR/ (licitația numită de ARF RE-IR2) cu o perioadă de mentenanţă de 15 ani, cu opțiunea de a suplimenta cantitatea cu încă nouă unități și 15 ani de mentenanţă.

Cea de-a doua licitație vizează livrarea în trei tranșe a 62 de trenuri electrice EMU Regio /RE-R/ cu o perioadă de mentenanţă de 15 ani și opțiunea de prelungire a mentenanţei cu ȋncă 15 ani. PESA, Siemens și Alstom au fost companiile interesate de această licitație, însă doar PESA și Alstom au depus în cele din urmă oferte. În ambele proceduri, oferta PESA s-a dovedit a fi cea mai bună, iar joi, 14 septembrie, comisia de licitație a anunțat oficial rezultatul procedurii pentru furnizarea de trenuri electrice Inter-Regio.

Cum sunt trenurile PESA Polonia

Potrivit informațiilor furnizate de compania poloneză, trenurile electrice oferite de PESA sunt rame electrice compuse din 3 unități construite pe boghiuri separate, capabile să atingă viteze de până la 160 km/h, cu 192 de locuri în clasa I și a II-a, care vor fi alimentate din rețeaua de tracțiune AC 25kV și dotate cu sistemul de siguranţă românesc PZB 90 (indusi – n.red.).

Trenurile pe care le vom furniza Căilor Ferate Române vor fi o dezvoltare a ramelor electrice de tip PESA 655-3 furnizate transportatorului privat ceh RegioJet. Acestea vor primi denumirile 655-6 și 655-5″, spune Jan Bonczyk, șeful Departamentului de vânzări pe piețele externe al PESA.

„Această licitație nu ȋnseamnă doar furnizarea de trenuri, ci și investiții pe piața locală din România. Plecăm de la premisa că, pentru a asigura mentenanţa celor peste 90 de trenuri, PESA va înființa centre de service dedicate în cele trei regiuni, iar în acest sens dorim să colaborăm și cu parteneri locali”, a adăugat Hanna Wiśniewska-Sȋrbu, reprezentantul PESA în România.

Având în vedere că PESA a câștigat prima procedură cu un contract în valoare de peste 1 miliard de zloți (220 de milioane de euro) și că așteaptă confirmarea oficială a victoriei sale în cea de-a doua procedură, în care susține că a depus cea mai bună ofertă, în total ar putea primi comenzi pentru furnizarea a 91 de trenuri electrice cu mentenanţă timp de 15 ani, iar valoarea totală a acestor contracte ar fi de aproximativ patru miliarde de zloți. După recentele contracte de pe piața cehă, acestea sunt cele mai mari comenzi ale companiei din Bydgoszcz și consolidează prezența permanentă a PESA pe piața românească.

Comenzile pentru furnizarea de trenuri electrice pentru România și, anterior, pentru Cehia sunt importante pentru noi şi în contextul consolidării poziției PESA pe piețele din țările Iniţiativei Celor Trei Mări. Lucrăm, de asemenea, la trenuri HS (high speed – n.red.) și dorim să le furnizăm transportatorilor care vor opera pe Via Baltica și mai departe spre sudul Europei. Acesta este unul dintre motivele pentru care am participat activ la Forumul de Afaceri al Iniţiativei Celor Trei Mări de săptămâna trecută de la București”, afirmă Krzysztof Zdziarski, CEO al PESA Bydgoszcz.

„Semnarea contractelor în ambele proceduri va avea loc în cursul acestui an, iar primele trenuri electrice ar trebui să fie livrate în România în termen de doi ani. Până în prezent, PESA a livrat tramvaie pe piața românească între 2012 și 2023. Un număr de 37 dintre acestea sunt deja în circulație, în Cluj, Iași și Craiova. Ca parte a strategiei PESA 2030+, compania își dezvoltă în mod constant prezența pe piețele externe. În prezent, produce tramvaie pentru Tallinn și vehicule pentru CD și Regio Jet în Republica Cehă și pentru căile ferate din Ghana, exporturile reprezentând în ultimii ani mai mult de jumătate din producția PESA”, spun oficiali ai companiei PESA.

Ultimele Articole