spot_img
miercuri, decembrie 8, 2021
spot_img

VIDEO. CFR închide rând pe rând liniile din Bucovina. Urmează linia spre Putna?

O înregistrare video intrată în posesia Club Feroviar arată starea jalnică în care se află linia Dornești – Putna, linie care ar trebui să joace un rol deosebit în prestarea de servicii turistice în frumoasa regiune.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

În loc de dezvoltare turistică a regiunii și de reparare a liniei la standardele tehnice necesare, linia Dornești-Putna este într-o stare atât de proastă încât riscă închiderea. Traversele joacă sub greutatea unui om, iar sub pretextul stării tehnice proaste CFR Călători își poate retrage oricând automotoarele Desiro de pe linie, cu atât mai mult cu cât există o penurie de material rulant la nivelul companiei.

„Am fost azi prin zona cimitirului Rădăuți, am fost nevoit să strâng câteva buloane la mână de la eclisele de la joante. De la vibrații erau desfiletate aproape complet”, povestește care e situația una dintre sursele neoficiale consultate de Club Feroviar.

Linia de cale ferata 515 Dornești – Rădăuți – Putna a fost redeschisă circulației cu mult tam-tam acum câțiva ani și este într-o stare jalnică. Asta în condițiile în care acolo figurează o serie de „investiții”. Sursele neoficiale menționează discuții purtate la nivel regional de responsabilii CFR SA și cei ai CFR Călători, potrivit cărora linia ar urma să fie închisă. În medie, pe tren ar fi vândute 100 de bilete (capacitatea pe scaune a unui automotor Desiro), spun sursele noastre.

Linia nu  este însă singura închisă. În urmă cu câțiva ani, CFR SA a închis și linia Dărmănești – Cacica – Gura Humorului. Salina Cacica este una dintre cele mai spectaculoase saline din România, fiind amenajată cu scop turistic.

Linia Dărmănești – Gura Humorului, electrificată și închisă

Dornești – Putna, redeschisă acum trei ani

Linia Dornești – Putna a fost redeschisă în data de 14 august 2018.  Ruta parcursă este  Suceava-Suceava Nord – Dărmănești – Milișăuți – Țibeni-Dornești – Rădăuți – Gălănești – Vicov – Vicovu de Jos – Vicovu de Sus – Bivolarie – Gura Putnei – Putna Troiță – Putna Centru.

Sectorul Dornești – Gura Putnei a fost închis inițial din cauza inundațiilor în perioada 2008 – 2010, iar după efectuarea lucrărilor de reparații a funcționat până în anul 2012, când operatorii de transport feroviar nu au mai operat pe această secție.

Pe secția de circulație neinteroperabilă Dornești – Gura Putnei – Putna, în lungime de 39,031 km, se află opt puncte de oprire.

 

 

 

RECOMANDĂRI

Ultimele Articole