spot_img
sâmbătă, august 13, 2022
spot_img

VIDEO. Cea mai mare dioramă feroviară din România, deschisă la Timișoara

Pusă la punct în cele mai mici detalii, cea mai mare dioramă cu trenuri din țara noastră este o atracţie, indiferent de vârsta vizitatorilor. La loc de cinste se află chiar cascada Bigăr, aşa cum era înainte să se prăbușească.

Viaducte, tuneluri, eoliene și peisaje de vis. Toate văzute din goana trenului, însă doar cu ochii minții. Sunt miniaturi spectaculoase, dintr-o dioramă aflată chiar în Gara de Nord din Timișoara, arată într-un reportaj TVR.ro. Lumea la scară mică și trenurile conduse cu telecomandă îi fascinează pe vizitatori. Este cea mai mare machetă din țara noastră, potrivit creatorului ei. Are în jur de 20 de metri lungime și 4 lățime. Diorama a fost realizată din fonduri proprii și din donații ale iubitorilor de miniaturi și de trenuri.

Diorama din Timișoara nu este singura din România. Altă dioramă similară se găsește la București la Muzeul Căilor Ferate, administrat de CENAFER. Diorama din București este făcută la scara 1:87. Dată în folosinţă în 16 mai 2012, piesa de rezistenţă a muzeului imită locomotive şi material rulant, este dirijată pe calculator, are trasee atât pe cale ferată normală, cât şi pe cea îngustă, o lungime de peste 14 m, o lăţime de circa 4,4 m şi încântă pe vizitatorii de toate vârstele. (D.C.)

Ultimele Articole