spot_img
duminică, decembrie 4, 2022
spot_img

VIDEO. Buticurile de la metrou, demolate, cu presa invitată la spectacol

Metrorex a început miercuri dimineața demolarea buticurilor de la metrou, cu invitați din partea presei la spectacol.

doru.cireasa@clubferoviar.ro


Acțiunea a început miercuri dimineața la ora 9.15 la stația de metrou Ștefan cel Mare, în vecinătatea Inspectoratului General al Poliției Române. „Evacuarea și demolarea spațiilor comerciale amplasate ilegal pe domeniul public al statului a început la stația de metrou Ștefan cel Mare.  Accesul presei se poate face la gura de metrou de vis-a-vis de sediul IGPR, începând cu ora 9.15” , arată comunicat remis presei cu o jumătate de oră înainte de începerea acțiunii.

Termenul limită pentru eliberarea spaţiilor comerciale amplasate în incinta staţiilor de metrou a expirat vineri, 2 aprilie, conform unei notificări transmise de Metrorex firmei care administrează aceste unităţi.

Într-un comunicat remis la finele săptămânii trecute, oficialii Metrorex afirmau că în această săptămână încep acțiunile de evacuare cu forța. „Metrorex avertizează că termenul pentru eliberarea spațiilor comerciale expiră la miezul nopții. Săptămâna viitoare vor începe procedurile de evacuare. Compania Metrorex avertizează, pe această cale, că termenul acordat pentru eliberarea spațiilor comerciale, care funcționează ilegal pe domeniul public al statului, expiră la miezul nopții. Contractul de asociere în participațiune dintre Metrorex și firma sindicatului USLM a expirat din anul 2018, ocuparea domeniului public făcându-se fără drept, în prezent. De asemenea, pentru spațiile comerciale nu au fost identificate autorizații de construire emise. Pericolul pe care acestea îl reprezintă pentru siguranța călătorilor și a infrastructurii de metrou este unul iminent pentru că:

● spațiile reprezintă obstacole în calea de evacuare în caz de urgență;
● îngreunează accesul la hidranții interiori;
● nicio construcție după 2010 nu are aviz ISU.

Pentru corecta informare a publicului, reiterăm faptul că stațiile de metrou reprezintă proprietate publică a statului, dată în concesiune companiei Metrorex. Ocuparea fără drept a domeniului public al statului este o încălcare flagrantă a legii. Lipsa autorizației de construire și nerespectarea normativelor de siguranță reprezintă o adevărată urgență de siguranță și ordine publică”, a spus Metrorex.

Reprezentanţii Metrorex precizau în ultimele zile ale lunii martie că această măsură a fost luată deoarece, în urma analizelor efectuate pe teren, s-a constatat că spaţiile comerciale care activează în reţeaua de metrou pun în pericol siguranţa transportului subteran, cu afectarea directă a exigenţelor de securitate la incendiu şi evacuarea persoanelor în caz de urgenţă, potrivit Agerpres.

Ion Rădoi: Acțiune de intimidare, avem proces pe rol

În replică, reprezentanţii Unităţii – Sindicatul Liber Metrou (USLM) au precizat recent că toate magazinele de la metrou au fost construite conform legislaţiei în vigoare, cu aprobarea Metrorex, iar 80% dintre acestea sunt proprietatea sindicatelor din metrou.

”Este o acțiune la intimidare. Noi ne aflăm în proces, iar dosarul este pe rolul Tribunalului București, Secția Comercială. Până la pronunțarea unei hotărâri judecătorești definitive nu se poate aplica ceea ce visează administrația. Nu au cum să evacueze. Doar n-o să dea oamenii afară cu buldozerul. În plus, peste 80% din spații sunt construite de Sindomet”, declara recent Ion Rădoi pentru Club Feroviar.

În altă ordine de idei, este cât se poate de firesc să fie luate toate măsurile de protecție împotriva incendiilor în cazul magazinelor din subteran, însă tot atât de firesc este ca toate stațiile de metrou să dețină autorizații împotriva incendiilor, ori, din câte a relatat anterior presa, multe stații realizate înainte de 1990 nu au așa ceva.

Ultimele Articole