VIDEO. AGIFER a demarat cercetările în cazul incendiului survenit la o Săgeată Albastră la Jegălia

22 iulie 2021

Agenția de Investigare Feroviară Română (AGIFER) a decis deschiderea unei investigații pentru accidentul feroviar produs duminică, 18 iulie, prin declanșarea unui incendiu la bordul unui tren Siemens Desiro.

 

Incidentul a avut loc pe raza de activitate a Sucursalei Regionale CF Constanța, secția de circulație Fetești – Ciulnița (linie dublă electrificată), în capătul X al stației CFR Jegălia, în circulația trenului de călători nr. 8008 (aparținând operatorului de transport feroviar SNTFC „CFR Călători” SA).

Incendiul a apărut la motorul de tracțiune (diesel) nr.2 al automotorului AMD nr. 2084, iar investigațiile își propun „determinarea condițiilor, stabilirea factorilor cauzali, contributivi, sistemici și, dacă este cazul, emiterea unor recomandări de siguranță”, spune AGIFER.

Automotorul AMD 2084 face parte dintr-un lot mai mare de automotoare reparate la Remarul 16 Februarie în 2017. Compania Remarul 16 Februarie, deținută de milionarul clujean Călin Mitică, un apropiat al politicienilor liberali, a câștigat în urmă cu câțiva ani un contract de maximum 176 milioane lei pentru revizia capitală a 73 de automotoare Siemens, aflate în exploatarea CFR Călători, așa-numitele Săgeata Albastră.

Remarul 16 Februarie este o companie abonată de ani de zile la contractele cu CFR Călători, încasând sute de milioane de euro de la compania de stat. Și precedentele revizii de tip R7 și R8 ale Desiro au ajuns tot la Cluj. Ba chiar, în urmă cu câțiva ani , din pricina acestor contracte cu CFR Călători, Călin Mitică a avut și probleme penale. DNA i-a trimis în judecată, în 2015, pe Mitică și pe directorul Remarul, Dumitru Bărbăcuți, pentru luare de mită, dar și pentru alte infracțiuni.

În dosar au mai fost trimise în judecată și alte persoane fizice și juridice implicate, printre care Teodor Gavriș, șef Serviciu Automotoare și, ulterior, director de tracțiune în cadrul SNTFC CFR Călători SA, și Laurențiu Seceleanu, director al Sucursalei Regionale de Căi Ferate SRCF Galați. (D.C.)