spot_img
vineri, ianuarie 21, 2022
spot_img

Viața de feroviar fără salariu în Moldova. „Copilul a strâns bani ca să avem tort de Crăciun”

Angajaţii „Căii Ferate a Moldovei” de la staţia Ocniţa se plâng că nu au mai primit salarii de câteva luni. Feroviarii au ieşit la protest şi îşi cer drepturile. După Basarabeasca protestele au început și la Ocnița.

întârzieri de salarii la CFM feroviari au fost decorați faliment la CFM divizarea Căii Ferate a Moldovei proiectele feroviare din Republica Moldova Linia Anticorupție la Calea Ferată

Oamenii au ajuns în culmea disperării: nu mai au bani nici de pâine, potrivit Publika.md. „Acasă, în afară de cartofi nu mai avem nimic, nici pâine nu avem. De Revelion, copilul meu mi-a spus că a strâns nişte bani să cumpărăm un tort, să avem pe masă tort.”, spune un angajat citat de publika.md

„Mie mi-au deconectat lumina, mi-au deconectat gazul, pentru că nu am plătit. Am credit, anul trecut l-am luat, pentru că nu am ştiut că o să ajungem în situaţia asta. Mă sună de la bancă, cresc procentele. Spuneţi, vă rog, ce să fac eu?”

„Eu mă gândesc cu ce să-mi hrănesc copiii. Mi-e frică pentru ei, să nu se îmbolnăvească, pentru că nu am bani de medicamente. În aceste luni suntem întreţinuţi de părinţii noştri care sunt pensionari.”

„Mi-e ruşine că oamenii protestează pentru a-şi cere salariile mizere. În locul autorităţilor mi-ar fi ruşine să-i privesc în ochi pe aceşti oameni care nu şi-au primit salariile de două, trei luni.”

„Suntem nevoiţi să facem grevă. Vom veni la muncă, dar nu vom lucra. Oamenii trebuie să-şi achite serviciile comunale.”

Angajaţii Staţiei Ocniţa au protestat zeci de minute, însă nimeni din cadrul administraţiei nu a ieşit să discute cu ei.

Şeful interimar al întreprinderii „Calea Ferată a Moldovei”, Adrian Onceanu, a spus la telefon că muncitorii au primit în decembrie salariile pentru octombrie. Onceanu susţine că întreprinderea a avut pierderi din cauza pandemiei, iar pentru achitarea salariilor restante e nevoie de 70 de milioane de lei. Situaţia a fost adusă la cunoştinţa Guvernului şi Parlamentului, dar deocamdată compania nu a primit niciun răspuns. Anterior, şi angajaţii staţiilor de la Căuşeni şi Basarabeasca au ieşit la grevă şi au anunţat că vor veni la muncă doar după ce îşi vor primi salariile. (D.C.)

Ultimele Articole