Varsovia investeste aproximativ 900 milioane euro in retelele de tramvai si metrou

Uniunea Europeana si ZTM Warszawa (Autoritatea de Transport Public din Varsovia) au semnat un acord pentru finantarea construirii a doua linii noi de tramvai in capitala poloneza, extinderea Liniei 2 de metrou precum si achizitia de tramvaie si metrouri noi. Prin intermediul Programului Operational Infrastructura si Mediu, Uniunea Europeana va contribui cu 617 milioane zloti (144 milioane euro) la extensia retelei de tramvai catre Wilanów si Goclaw. In plus, ZTM Warszawa  va achizitiona si 68 de vehicule light rail si se va construi un nou depou.

Prima linie de tramvai va fi in lungime de 12 kilometri pe ruta Gara de Vest din Varsovia – Wilanów, deservind astfel un numar de 18 statii, inclusiv una subterana in Gara de Vest.

Potrivit acestei etape, se vor achizitiona 50 de vehicule light rail, bi-directionale si se va construi un nou depou de tramvaie in zona Annapol. Acesta va deservi 150 de tramvaie.

Intreaga etapa se ridica la un cost de 1,19 miliarde de zloti (278 milioane euro) iar contributia UE va fi de 555 milioane zloti (129 milioane euro).

Cea de-a doua linie de tramvai ce va fi construita in capitala Poloniei va avea o lungime de 4 kilometri pe ruta Aleja Waszyngtona – Goclaw. Proiectul include reconstructia celor 4,5 kilometri cale de rulare deja existenta de-a lungul bulevardului Waszyngtona precum si modernizarea unui numar de opt statii, acestea urmand a fi adaptate pentru accesul pasagerilor cu mobilitate redusa.

Potrivit acestei etape, ZTM Warszawa va achizitiona 18 tramvaie unidirectionale, costul ridicandu-se la 392 milioane de zloti (91 milioane euro), cu o finantare UE in valoare de 62 milioane zloti (14 milioane euro).

Un alt proiect semnificativ pentru care ZTM Warszawa va primi fonduri UE in valoare de 1,95 miliarde zloti (455 milioane euro) prevede extensia Liniei 2 de metrou cu inca 6 kilometri si achizitia a 17 noi trenuri de metrou.