Varsovia exclude, din nou, producatorul Hyundai din licitatia pentru noile tramvaie

30 iulie 2018

Operatorul ZTM Warszawa a anuntat ca dupa reevaluarea ofertelor pentru achizitia a 213 tramvaie noi, a exclus oferta Hyundai Rotem in baza depunerii, de catre contractant, a unor documente care atesta interdictia temporara de a participa la proceduri de achizitie publica. Interdictia pentru Hyundai Rotem a fost confirmata printr-o hotarare judecatoreasca emisa in Coreea de Sud, informeaza ZTM Warszawa.

Reamintim ca in februarie 2017, compania de transport public ZTM Warszawa a anuntat o licitatie pentru achizitionarea a 213 tramvaie noi. Comanda ferma a ZTM Warszawa consta in livrarea a 123 de tramvaie (in prima etapa):  85 de tramvaie bidirectionale si 18 tramvaie unidirectionale cu podea joasa cu o lungime de 33 m si 20 de tramvaie cu o lungime de 24 m. Optiunea pentru inca 90 de astfel de vehicule include 45 de tramvaie bidirectionale si 45 de tramvaie unidirectionale, toate cu o lungime de 33 m.

In cadrul licitatiei, criteriul de selectie cel mai important este pretul (53%), urmat de nivelul activitatii de intretinere in primii 1 milion de km (20%), consumul de energie (9%), impactul asupra sinei (5%) si zona cu podea joasa (3%).

Cu toate acestea, licitatia a fost deja anulata de doua ori. Prima data, castigatoare fusese declarata oferta companiei Škoda Transportation. Licitatia a fost anulata pe motiv ca oferta Škoda depasise bugetul estimat de ZTM Warszawa la 2,3 miliarde de zloti (538 de milioane de euro). In consecinta, a fost decisa reluarea procedurii cu reevaluarea ofertelor celorlalte companii.

Astfel, in cursa pentru declararea castigatorului ramasesera Hyundai Rotem, consortiul Stadler-Solaris si Pesa. Ofertele trimise de catre Hyundai Rotem si de catre consortiul Stadler-Solaris au fost respinse si intreaga licitatie a fost anulata din nou, in martie 2018.

Inca nu sunt concludente motivele respingerii ofertei inaintate de catre consortiul Stadler-Solaris, dar acesta ceruse intre timp sa isi restabileasca oferta.

Astfel, singurul contractant ramas in cursa pentru noile tramvaie era producatorul national polonez Pesa, insa oferta depusa de catre acesta depaseste capacitatile financiare ale ZTM Warszawa. In consecinta, prin depasirea bugetului s-a decis anularea procedurilor de licitatie.

Insa lucrurile nu se opresc aici deoarece Hyundai Rotem a precizat ca va contesta din nou decizia de respingere a ofertei.  Acest lucru va fi dificil, deoarece, in opinia ZTM Warszawa, aceasta interdictie este o masura de precautie, mentionata in Legea achizitiilor publice, care are drept rezultat excluderea din procedura.

La randul sau, ZTM Warszawa promite reluarea unei noi proceduri dupa ce vor indeplini toate formalitatile.