Varsovia alege un producator ceh in licitatia pentru noile metrouri

Metro Warszawskie, a selectat producatorul ceh de material rulant, Škoda, pentru livrarea a pana la 45 de trenuri de metrou. Consortiul, format din Škoda Transportation si Škoda Vagonka a castigat in fata altor oferte venite de la companii precum Stadler, CAF, de la consortiul Konstal din care face parte si compania Alstom sau consortiul Siemens-Newag.

Oferta depusa de catre Škoda a fost in valoare de 1,3 miliarde de zloti (302 milioane euro)

Primul tren de metrou, format din sase vagoane, va fi livrat in termen de 20 de luni de la semnarea contractului. Apoi, livrarea celor 37 de metrouri (222 vagoane), din comanda de baza, va avea loc in termen de 53 de luni de la semnarea contractului. Metro Warszawskie are la dispozitie 30 de luni, de asemenea de la semnarea contractului, sa isi exercite optiunea pentru livrarea a inca opt rame de metrou (48 de vagoane).

Cu toate acestea, presa poloneza scrie ca rezultatul procedurii nu este definitiv si deschide calea formularii unor contestatii de catre ceilalti producatori  de material rulant.

Contractul este finantat atat din surse proprii ale Metro Warszawskie, cat si cu sprijinul unor fonduri europene.

Licitatia fusese anuntata inca din mai 2017.

Metro Warszawskie doreste achizitionarea noului material rulant in vederea deservirii unor noi sectiuni ale celei de-a doua linii de metrou si inlocuirea trenurilor rusesti, mai vechi, aflate inca in operare. Cele doua noi sectiuni, Will si Targówek, vor fi gata in 2019.