joi, aprilie 24, 2025

Vagoanele Bar ale CFR Călători: doar bere străină și scumpă și nu se acceptă carduri Revolut

Vagoanele Bar ale CFR Călători, aflate în compunerea trenurilor Intercity și a unor garnituri Interregio, stau mai mult goale. Angajații acestora mai servesc din când în când câte un client cu o cafea sau un suc, iar oferta gastronomică este extrem de limitată: chipsuri și sandwich-uri. Cât despre bere, cea mai solicitată băutură atunci când mergi cu trenul, ea a devenit un lux la CFR Călători, pentru că sunt disponibile doar sortimente produse în străinătate și foarte scumpe. Explicația operatorului feroviar de stat este halucinantă.

Călătoriile cu trenul în România sunt de cele mai multe ori lungi. Pentru a alunga plictisul călătorilor, mai toate companiile feroviare din Europa și nu numai încearcă să vină cu oferte complememtare celei de transport propriu-zis din punctul A în punctul B.

Iar una dintre aceste oferte este cea a vagoanelor restaurant. Cele clasice, de tip Bord Restaurant sau Bar Bistro, au fost scoase din compunerea trenurilor românești și ”trase la gard”, deși unele dintre ele au fost modernizate recent, așa cum a mai scris Club Feroviar. În locul lor au fost introduse așa-numitele vagoane BR, adică un vagon clasă care are amenajat un spațiu pentru bar și câteva scaune înalte. Ideale pentru voiaje scurte, de genul București-Constanța, dar total nepotrivite pentru călătorii lungi, cum ar fi București-Cluj Napoca sau București-Viena.

Numărul de vagoane Restaurant și Bar, ținut la secret

Dar nu despre asta este vorba în acest articol, căci aceste aspecte le-am semnalat și în trecut. Club Feroviar a încercat să afle pe căi oficiale cât mai multe despre actuala ofertă de alimentație publică a CFR Călători, însă unele informații sunt pur și simplu considerate secret de stat de către conducerea operatorului feroviar de stat. În continuare vă vom prezenta informațiile oficiale puse la dispoziția noastră de către CFR Călători, dar și constatările noastre la fața locului și discuțiile cu angajații.

Am încercat să aflăm, oficial, câte vagoane tip BR deține SNTFC CFR Călători, câte dintre acestea sunt în circulație și pe ce trenuri. Totodată, am întrebat câte vagoane de tip Bar-Bistro și Bord Restaurant are SNTFC CFR Călători în parcul activ și de ce nu sunt puse acestea în circulație.

”În parcul de material rulant al CFR Călători există mai multe vagoane care dispun de dotări specifice asigurării serviciului de alimentație publică. Aceste vagoane se regăsesc în compunerea trenurilor InterCity și în compunerea altor trenuri de rang InterRegio, cum ar fi IR 12346/12347, IR 72/ IR 73, IR 1623/1624I, R 1741/ IR 1742 etc. CFR Călători intenționează ca în perioada următoare, în funcție de alocările financiare, să demareze inclusiv procese de modernizare a vagoanelor Bar Bistro și Bord Restaurant”, au răspuns responsabilii operatorului. Un răspuns incomplet, în care nu se precizează câte unități de material rulant de acest tip are CFR Călători și de ce nu sunt puse în circulație vagoanele restaurant clasice aflate în stare de funcționare.

Și încasările sunt secrete, deși niciun alt operator nu are asemenea vagoane

Vagoanele Bar ale CFR CălătoriCând am întrebat ce încasări au adus aceste vagoane BR în primele opt luni ale anului în curs, secretomania a fost și mai mare: ”CFR Călători operează pe o piață concurențială de transport feroviar de călători și astfel de informații nu au un caracter public în conformitate cu prevederile art. 12 (1), pct. c) din Legea nr. 544/2001 privind liberul acces la informațiile de interes public”.

Care piață concurențială, din moment ce niciunul dintre cei cinci operatori feroviari privați de călători nu are vagoane bar sau restaurant? În plus, din moment ce cetățenii români plătesc, prin intermediul bugetului statului, pierderile SNTFC CFR Călători, au tot dreptul să știe cum este manageriată această societate de stat. Chiar și în activitatea de alimentație publică.

Plata cu cardul la vagoanele Bar ale CFR Călători: o veste bună și una proastă

O veste bună pentru clienți este că, în sfârșit, în toate vagoanele specializate pentru servicii de alimentație publică de tip bar, deservite de către personal CFR Călători, este disponibilă plata cu cardul, după cum ne-a asigurat conducerea societății.

Într-adevăr, am verificat prin sondaj la fața locului și consumația la vagon Bar se poate plăti cu cardul. Nu însă cu orice card, deoarece cardurile Revolut nu sunt acceptate de lucrătorii feroviari. Mai mulți angajați de la vagoanele Bar ne-au spus că așa au primit dispoziție pe cale ierarhică, pentru că ar fi probleme cu încasarea banilor.

Am întrebat responsabilii societății cine a dat această dispoziție și din ce motiv, însă aceștia au negat evidența. ”La terminalele de tip POS sunt acceptate toate tipurile de card”, ni s-a răspuns. La fața locului, în vagoanele Bar, realitatea este cu totul diferită față de cea prezentată oficial din Palatul CFR din București.

Prețurile la sucuri, majorate din pix. La propriu

Dar să vedem ce putem consuma la vagoanele Bar din compunerea trenurilor operate de CFR Călători.

Cum spuneam, la capitolul mâncare doar chipsuri și sandwich-uri. Acestea din urmă, cu cașcaval, șuncă și unt, sunt la un preț oarecum rezonabil, de 10 lei bucata, iar în ultima vreme au fost puse în vânzare și sandwich-uri cu șnițel de pui, la 13 lei bucata.

Când vine vorba de băuturi, oferta nu mai este atât de prietenoasă. În ultima ofertă de prețuri disponibilă pe site-ul CFR Călători, din 11 decembrie 2022, o apă minerală la 0,5 litri costa 5 lei, la fel și o doză de Pepsi, Mirinda sau Seven Up. Numai că, între timp, prețurile la sucuri au fost ajustate din pix, la propriu, după cum se poate vedea din imaginile alăturate, și duse la 7 lei bucata.

Doar bere străină și scumpă la vagoanele Bar ale CFR Călători

Tot din pix au fost ajustate și prețurile la bere. În oferta de pe site, o bere Bavaria sau Budweiser costă 10 lei, iar în realitate – 14 lei. S-a scumpit și berea Paulaner sau Nenea Iancu, prima de la 15 la 20 de lei, iar cea de-a doua de la 12 la 17 lei.

Cam acestea sunt singurele sortimente de bere disponibilă, toate fabricate în străinătate (în ciuda numelui care ar putea fi înșelător, nici Nenea Iancu nu se produce în România, ci în Germania). Cu doar doi ani în urmă, în oferta CFR Călători pentru vagoanele Bar se regăseau beri românești la prețuri accesibile: Ciucaș, Bergenbier și Timișoreana la 6 lei doza, așa cum se poate vedea din lista de prețuri de la acea vreme. Alături de acestea, se vindeau și sortimente străine de bere, mult mai scumpe, dar pasagerii aveau de unde să aleagă.

CFR Călători nu are ce face cu sticlele și nu susține reciclarea

Acum oferta este limitată la sortimente străine, așa cum am arătat. Am întrebat conducerea CFR Călători de ce se vinde doar bere produsă în străinătate, iar răspunsul a fost halucinant: ”Distribuitorii/producătorii de bere autohtoni solicită pentru sortimentele de bere îmbuteliate la sticlă de 0,5 l (cel mai solicitat sortiment din punct de vedere al cantității) returnarea ambalajului la producător/distribuitor. Din cauza spațiului redus de depozitare, disponibil în vagoanele specifice asigurării serviciului de alimentație publică de tip bar, nu este posibilă asigurarea unui stoc suficient de produs cu ambalaj la schimb. De asemenea, operațiile de colectare/manipulare/depozitare a  ambalajelor presupun costuri suplimentare”.

În traducere liberă, CFR Călători nu susține nici industria autohntonă și nici reciclarea materialelor. Reprezentanții societății susțin însă contrariul: CFR Călători promovează produsele autohtone, astfel că majoritatea celor comercializate la bordul vagoanelor specializate pentru servicii de alimentație publică sunt mărci românești și mărci străine fabricate în România. Clienții aleg produsele comercializate în aceste vagoane, pe criterii diferite (notorietatea mărcii, calitatea produsului, prețul de comercializare etc.) în funcție de categoria de vârstă, categoria socio-profesională, scopul călătoriei etc”.

Totuși, considerăm că activitatea de alimentație publică la bordul trenurilor ar avea mult mai multe încasări dacă produsele ar avea prețuri mai mici și astfel ar fi atrași mai mulți clienți.


reconversie profesională la Tarom cursuri de calificare la CENAFER angajări la Thales Systems


Deși sunt scoase posturi la concurs, doritorii sunt puțini

În final, să abordăm pe scurt și latura de resurse umane a activității de alimentație publică de la bordul trenurilor CFR Călători.

Deși din când în când sunt scoase la concurs posturi, doritorii cam lipsesc. Bunăoară, pe 12 decembrie 2022 a fost organizat un concurs pentru ocuparea a 10 asemenea posturi și au fost ocupate doar nouă, după cum se poate vedea din rezultatele de pe site. Ce nu apare acolo este că cei mai mulți dintre cei admiși au plecat după doar câteva luni, din cauza salariului mic și a bacșișului aproape inexistent – dacă sunt clienți puțini și produsele sunt scumpe, nu prea lasă nimeni peste cât costă.

Cum au rămas din nou locuri libere, CFR Călători a organizat anul acesta pe 14 iunie un nou concurs, pentru ocuparea a șapte posturi. Au fost admiși doar șase doritori și rămâne de văzut cât vor rezista și aceștia.

IN THE SPOTLIGHT

Transportul feroviar prinde viteză la Oradea: Conferința de Operatorie Feroviară & Material Rulant, ediția XIX

În zilele de 21 și 22 mai 2025, Oradea va deveni centrul atenției pentru profesioniștii din domeniul feroviar, găzduind Conferința de Operatorie Feroviară &...

Ultimele Articole