miercuri, septembrie 27, 2023
spot_imgspot_img

O singură companie vrea să transforme vagoanele AVA 200 în vagoane cușetă

O singură companie a depus ofertă la licitația prin care CFR Călători vrea să transforme vagoanele AVA 200 în vagoane cușetă, cu bani din PNRR.

La finele lunii mai, operatorul feroviar de stat a postat în sistemul electronic de achiziții publice anunțul de licitație ce avea ca obiect ”Servicii de modernizare vagon seria 2190 în vagon cușetă și achiziție servicii de mentenanță la vagonul modernizat”. Valoarea totală estimată este de 22.368.885 de euro, pentru 14 vagoane și mentenanță pe 24.047.100 km, așa cum a scris la vremea respectivă Club Feroviar.

La termenul limită a fost primită o singură ofertă din partea reparatorului de material rulant Atelierele CFR Grivița SA București, potrivit anunțului din SEAP. De altfel, această companie este până acum singura care a ofertat la licitațiile organizate de CFR Călători pentru modernizarea vagoanelor cu bani din Planul Național de Redresare și Reziliență.



CFR Călători va transforma vagoanele AVA 200 în vagoane cușetă. Boghiuri de 200 km/oră, puse pe șine de maximum 160 km/oră

Vagoanele seria 2190 au fost produse de Astra Vagoane Călători Arad sub licenţă Corail (cutia) şi DeDietrich (boghiurile), fiind primele vagoane moderne construite în România. Boghiurile utilizate sunt Y32R, cu frână cu patină electromagnetică, viteza maximă de circulaţie fiind de 200 km/oră (de unde și denumirea AVA 200).

Se pune întrebarea de ce să transformi în vagoane cușetă niște vagoane de clasă gândite pentru lung parcurs, fiind compartimentate? Apoi, după cum bine se știe, materialul rulant (locomotive și vagoane) modernizat cu bani din PNRR nu va putea fi utilizat decât în trafic intern.

Și așa se va produce ”mutilarea” a 14 vagoane AVA 200 seria 2190. Vom avea vagoane cu boghiuri apte de o viteză maximă de 200 km/oră ce vor circula pe rețeaua feroviară națională cu maximum 160 km/oră, și aceasta pe foarte mici porțiuni (acum, undeva la doar 500 km adunați).

Asta în condițiile în care aceste vagoane ar fi putut să ”zburde” în trafic internațional cu viteză sporită.

Ultimele Articole