spot_img
sâmbătă, august 13, 2022
spot_img

CFR Călători a introdus vagoane suplimentare la trenurile de navetiști. LISTA garniturilor

După ce în urmă cu câteva zile sindicaliștii au reclamat faptul că pe anumite rute oamenii stau înghesuiți în garnituri, duminică CFR Călători a anunțat că a introdus vagoane suplimentare la trenurile de navetiști. Problema repunerii în circulație a unor trenuri anulate nu a fost însă soluționată.

Adrian Bărbulescu

vagoane suplimentare la trenurile de navetiști trenuri aglomerate la CFR Călători trenuri suplimentare pentru navetiști reduceri tarifare la CFR Călători trenuri suburbane București-Buftea facilitate pentru navetiști
FOTO cu rol pur ilustrativ

CFR Călători și-a adaptat mersul de tren la condiţiile de circulație impuse prin Ordonanțele Militare și prin instituirea stării de urgenţă, pentru prevenirea răspândirii infecției cu COVID 19. CFR Călători face posibile deplasările atât pentru navetă, cât și cele inter-regionale cu respectarea măsurilor adoptate de autoritățile abilitate, a precizat duminică operatorul feroviar de stat.

Declarația directorului general Dan Costescu

“În această perioadă dificilă, trenul rămâne mijlocul de transport cel mai potrivit pentru asigurarea distanței sociale. Datorită spațiilor interioare generoase pe care le oferă vehiculele feroviare, am constatat o reorientare a călătorilor, care renunță la alte moduri de transport și preferă calea ferată. (…) Astfel, pe rutele solicitate intens, trenurile pleacă din stațiile de formare cu vagoane suplimentare. Decizia de a suplimenta se ia în funcție de media numărului de călători din perioadele similare precedente. Gradul de ocupare este însă permanent monitorizat pentru trenurile cu sisteme de rezervare și sunt alocate vagoane și atunci când gradul de ocupare în timp real o impune. Șefii de tren raportează și ei în dispecerate tendința de aglomerare, iar echipele de control trenuri monitorizează la rândul lor procentele de utilizare, pe care le transmit operativ pentru implementarea de măsuri”, a declarat Dan M. Costescu, directorul general al CFR Călători.

Vagoane suplimentare la trenurile de navetiști. LISTA garniturilor

Societatea a dat și exemple de trenuri de navetă la care au fost introduse vagoane suplimentare:

Tren Relația Compunere înaintea stării de urgență Compunere

actuală

Suplimentare

la:

9303 București Nord – Roșiori Nord 3 vagoane etajate 6 vagoane etajate 200%
9001 București Nord – Craiova 4 vagoane 8 vagoane 200%
9003 București Nord – Craiova 3 vagoane 4 vagoane 133%
9305 București Nord – Cluj Napoca 3 vagoane etajate 6 vagoane etajate 200%
1593 București Nord – Craiova 3 vagoane 8 vagoane 266%
9005 București Nord – Craiova 2 vagoane etajate 4 vagoane etajate 200%
1597 București Nord – Craiova 4 vagoane 8 vagoane 200%
9307 București Nord – Roșiori Nord 3 vagoane etajate 6 vagoane etajate 200%
Tren Relația Compunere înaintea stării de urgență Compunere

actuală

Suplimentare la:
9302 Roșiori Nord – București Nord 5 vagoane etajate 9 vagoane etajate 180%
9304 Roșiori Nord – București Nord 3 vagoane etajate 6 vagoane etajate 200%
1822 Arad – București Nord 5 vagoane 14 vagoane 280%
1594 Craiova – București Nord 6 vagoane 8 vagoane 133%
9002 Craiova – Buc. Nord (cerere mică) 2 vagoane etajate 2 vagoane etajate
1596 Craiova – București Nord 4 vagoane 8 vagoane 200%
9306 Roșiori Nord – București Nord 3 vagoane etajate 5 vagoane etajate 166%
9010 Craiova – București Nord 6 vagoane 10 vagoane 166%

Vagoane suplimentare la trenurile de navetiști, după ce Club Feroviar a semnalat supraaglomerarea

Precizările CFR Călători vin după ce vineri Club Feroviar a dezvăluit faptul că mai multe trenuri de navetiști sunt supraaglomerate în plină pandemie de coronavirus.

Situația a fost semnalată conducerii societății de către sindicaliști, care au cerut măsuri imediate, printre care și repunerea în circulație a unor garnituri, mai ales că mulți angajați ai companiilor feroviare nu mai au cu ce să ajungă la serviciu. Acum, conducerea CFR Călători a făcut precizări doar în ceea ce privește suplimentările de vagoane, nu și despre posibila repunere în circulație a unor trenuri.

CITEȘTE și Sindicatele acuză: Trenuri aglomerate la CFR Călători, în plină pandemie. Navetiștii sunt nemulțumiți

Recomandările de călătorie ale operatorului feroviar de stat

CFR Călători a mai precizat că, pentru asigurarea distanței sociale, în trenuri se aplică regula “un loc liber, un loc ocupat”. Principiul se aplică şi la vagoanele de dormit şi cușetă.

Personalul de tren și mecanicii de automotor au fost instruiți să anunțe călătorii din tren prin instalațiile de sonorizare și/sau verbal referitor la păstrarea unei distanțe minime de siguranță între ei, respectiv cel puțin un loc liber între persoane.  La verificarea biletelor, personalul de tren nu atinge biletele, ci doar le vizualizează pentru a păstra o distanță sigură față de călătorii noștri și îi îndrumă către locurile /vagoanele libere pentru a respecta distanța în trenurile fără regim de rezervare.

De asemenea, CFR Călători le recomandă pasagerilor cumpărarea cu anticipație a biletelor, pentru a putea dimensiona cât mai bine numărul de locuri. Rezervarea biletelor se poate face în această perioadă cu cel mult 10 zile înainte de plecare, față de 30 de zile în mod normal.

Ultimele Articole