joi, iunie 1, 2023
spot_img

Uzina Saarstahl Rail din Hayange, contract de 200 de milioane de euro cu Infrabel pentru șine ”verzi”

Deja furnizoare pentru piața feroviară franceză, uzina Saarstahl Rail din Hayange a încheiat un contract în valoare de 200 de milioane de euro cu gestionarul infrastructurii belgiene, Infrabel.

Acordul vizează livrarea a 2.800 km de șine ”verzi” în patru ani. Anul trecut, la Hayange au fost laminate 262.000 de tone de șine, din care 87% au provenit din fier vechi.

Uzina din Hayange, parte a grupului SHS – Stahl Holding – Saar GmbH & Co, a câștigat licitația publică lansată la finele anului trecut de Infrabel grație unei oferte ”mai competitive” decât cele ale concurenților săi. Chiar dacă licitația nu a cuprins în caietul de sarcini criterii de mediu, faptul că produce șine prin procedee cu emisii scăzute de carbon a cântărit în favoarea uzinei franceze deținute de grupul german.

”Exemplul Saarstahl demonstrează că piața evoluează spre soluții inovative, mai durabile și mai competitive. Infrabel urmărește îndeaproape evoluțiile și le va integra de acum înainte în politica sa de achiziții, cu intenția de a stimula inovația, contribuind la un sector feroviar din ce în ce mai durabil”, a declarat Benoît Gilson, directorul general al Infrabel.

Tehnologie de producție prietenoasă cu mediul

De la cumpărarea lor în 2021 de către grupul german, uzina Saarstahl Rail din Hayange și uzina Ascoval din Saint-Saulve (nordul Franței) lucrează concertat pentru producerea de șine de cale ferată ”verzi”, vârful de lance al decarbonizării companiei. Până acum, 87% dintre șine (227.000 de tone anul trecut) au fost produse din fier vechi reciclat, topit cu un arc electric la Saint Saulve. Ele sunt apoi laminate la Hayange și ulterior expediate către clienți. Potrivit Saarstahl, acest procedeu permite reducerea cu 70% a emisiilor de dioxid de carbon, adică 425.000 tone de CO2 pe an.

O primă livrare de 900 de tone de șine de cale ferată a fost făcută în Belgia, la atelierele Infrabel situate la Schaerbeek. Cupoanele de șină de 300 de metri fiecare vor fi sudate înainte de a fi montate pe rețeaua feroviară belgiană.

Ultimele Articole