miercuri, iunie 26, 2024
spot_img

Uzbekistanul cumpără trenuri de mare viteză de la Hyundai Rotem

Căile Ferate din Uzbekistan și Hyundai Rotem au semnat un contract de 270 de miliarde de woni (195 milioane USD) pentru furnizarea a șase trenuri de mare viteză (în total 42 de vagoane), capabile să circule cu 250 km/h.

Acordul a fost semnat pe 13 iunie 2024, în prezența președintelui Uzbekistanului, Shavkat Mirziyoyev, și a președintelui Coreei de Sud, Yoon Suk Yeol, în cadrul Forumului de afaceri Korea-Uzbekistan desfășurat la Tașkent.

Contractul semnat de Uzbekistan Railways și Hyundai Rotem marchează primul export de trenuri de mare viteză dezvoltate cu tehnologie coreeană. Un excelent vehicul feroviar de mare viteză dezvoltat de o companie coreeană cu propria tehnologie va contribui în mare măsură la îmbunătățirea serviciilor și infrastructurii feroviare în Uzbekistan, ducând, de asemenea, la extinderea cooperării în sectorul feroviar general între cele două țări, inclusiv operarea feroviară de mare viteză”, a spus președintele Coreei de Sud.

Hyundai Rotem va livra șase trenuri de mare viteză

În cadrul contractului, care include și servicii de întreținere, Hyundai Rotem va livra trenuri de mare viteză lungi de 175 de metri cu șapte vagoane, dintre care cinci vagoane la clasa economică, un vagon conceput pentru clasa business cu scaune bistro și un vagon cu scaune VIP.

Noul tren va avea o capacitate totală de 389 de pasageri.

Noile trenuri vor fi similare cu trenurile KTX-Eum pe care Korail le-a pus în funcțiune în 2021, dar o diferență cheie include funcționarea pe linii de cale ferată cu ecartament de 1520 mm cu o înălțime a platformei de 200 mm, precum și alimentarea curentului de tracțiune la 25 kV 50 Hz AC.

Noile trenuri vor fi puse în funcțiune pe cele mai populare rute interregionale, cum ar fi cele care leagă orașul Tașkent cu orașele Urgench (970 km vest de Tașkent), Khiva (1.000 km vest de Tașkent, în regiunea Khorazm) și Nukus (Republica Autonomă Karakalpakstan) sau între aceste orașe pe liniile feroviare electrificate.

Recent, compania de Căi Ferate din Uzbekistan a lansat un concurs, invitând designeri talentați să creeze designul exterior al noilor trenuri fabricate de Hyundai Rotem.

Compania spune că „este necesar să se dezvolte designul exterior al trenului electric de mare viteză Hyundai Rotem, deoarece acestea vor reflecta elemente potrivite pentru imaginea națională, culturală și istorică a Republicii Uzbekistan.

Trenuri noi pentru a îndeplini condițiile climatice locale

Noile trenuri vor fi proiectate pentru a satisface condițiile climatice locale caracterizate de temperaturi ridicate din deșert și trebuie să fie echipate cu filtre pentru a preveni apariția prafului și a nisipului

Volumul total al investițiilor coreene în economia Uzbekistanului a depășit 7,5 miliarde USD și 726 de întreprinderi cu investiții coreene operează în Uzbekistan.

Sunt implementate proiecte comune în industrie, energie, automobile, chimie, minerit, textil, industria alimentară, IT și alte domenii importante.

În cadrul forumului, peste 80 de companii coreene au participat cu un set de noi proiecte în valoare de 9,6 miliarde USD care vor da un impuls puternic comerțului și cooperării economice.

Pentru a-și reînnoi flota, în 2023 Căile Ferate din Uzbekistan au atribuit Grupului Škoda un contract de 320 de milioane EUR pentru furnizarea a 30 de trenuri electrice cu ecartament mare.

IN THE SPOTLIGHT

FOTO-VIDEO. Cum se lucrează la modernizarea căii ferate Poieni-Agireș

La o lună distanță, Asociația Pro Infrastructura a publicat o nouă filmare și un set de fotografii din care se poate vedea cum se...

Ultimele Articole