spot_img
marți, ianuarie 25, 2022
spot_img

USR pune presiune pe Guvern pentru mai mulți bani la rectificarea de la Transporturi

Influenta Anca Dragu, membru USR, președinte al Senatului și fost ministru de Finanțe, este convinsă că Ministerul Transporturilor va  primi la rectificare mai mulți bani decât sumele vehiculate zilele trecute în media. Negocierile PNL, USR PLUS pe tema rectificării vor continua marți.

doru.cireasa@clubferoviar.ro

Anca Dragu consideră că la rectificarea bugetară ar putea fi alocat un miliard de lei, pe lângă cele 300 milioane lei anunţate deja pentru Ministerul Transporturilor.

Preşedinta Senatului Anca Dragu a afirmat duminică la Digi TV că este posibil ca la rectificarea bugetară să fie alocat un miliard lei peste cele 300 milioane lei anunţate deja pentru Ministerul Transporturilor, informează News.ro.

Anca Dragu și Florin Cîțu, aceleași cifre, păreri diferite

„Da, e adevărat că vom continua discuţiile marţi pe rectificarea bugetară. Rectificarea bugetară este o ecuaţie cu multe variabile şi cu multe necunoscute. Cred că trebuie să ţinem cont de responsabilitatea fiscal-bugetară, avem o sumă la dispoziţie, de priorităţile de dezvoltare şi de angajamentele pe care coaliţia le-a avut la asumarea acestui mandat. Ca atare, ce pot să vă spun este că veniturile cresc la această rectificare, este clar una pozitivă, fără trucuri, fără invenţii de venituri. Deci avem aproape 9 miliarde venituri suplimentare care înseamnă că economia a performat mai bine în această jumătate de an decât am prognozat. Au fost solicitări din partea ministerelor de circa 40 miliarde lei. E clar că nu poţi acoperi din 9 miliarde, 40 de miliarde lei şi atunci se face o evaluarea în funcţie de performanţele fiecărui minister. În premieră în România nu se taie bani de la Transporturi. De foarte multe ori rectificarea se făcea cu ajutorul banilor care se mutau de la Transporturi, unde nu se începeau proiectele, către alte sectoare, către alte ministere. Anul acesta avem o execuţie bună la Ministerul Transporturilor. Ca atare, şi sume suplimentare şi eu sper că vom ajunge la o sumă mult mai mare decât cea iniţial pusă pe hârtie, cea de 300 de milioane”, a declarat Anca Dragu, duminică Digi 24.

Nevoia ministerului, undeva peste un miliarde de lei

Întrebată de ce crede că cei de la USR PLUS sunt nemulţumiţi de câţi bani vor fi alocaţi la Transporturi, Anca Dragu a răspuns: „Da, pentru că diferenţa era mare”.

„Odată ce ne uităm cu atenţie la cifre, ne uităm în detaliu la aceste cifre, cred că putem să ne apropiem, să ne ducem mai mult de nevoia ministerului, undeva peste 1 miliard cel puţin sper că va fi posibil să alocăm pentru Ministerul Transporturilor. Minimum. Eu am această convingere că vom găsi aceste resurse. Mai putem face câteva economii pe ici, pe colo. La Bunuri şi Servicii mai putem face economii, deşi acolo jumătate înseamnă bani pentru Sănătate. De exemplu, noi la Senat am găsit ceva economii şi am dat banii înapoi. E adevărat că nu sunt mulţi, vorbim de de 2 milioane lei la Fondul de salarii şi aproape 2 milioane la Bunuri şi Servicii. Dar pentru că am făcut o analiză foarte responsabilă şi lucidă şi am spus – aceştia sunt bani de care nu avem nevoie, clar, nu i-am consumat, ci îi dăm înapoi să îi folosească alte instituţii care au nevoie”, a completat preşedinta Senatului.

Florin Cîțu: Ar trebui să iau bani

Premierul Florin Cîţu a afirmat că „la Ministerul Transporturilor ar trebui să iau bani, nu să dau, după execuţia bugetară”, întrebat dacă este adevărat că vor fi alocate trei miliarde lei pentru Fondul de Rezervă al Guvernului, la rectificarea bugetară şi doar 322 milioane lei la Transporturi, deşi Cătălin Drulă a cerut tot trei miliarde lei. „Nu este adevărată cifra pentru Fondul de Rezervă”, a completat şeful Executivului.

La rândul său, ministrul Transporturilor Cătălin Drulă a anunţat, joi, o execuţie bugetară de peste 90% şi un record în atragerea de fonduri europene, afirmând că toate sumele care vor fi alocate vor fi cheltuite.

„Varianta de rectificare vine din teama că nu am cheltui aceşti bani? Sau tocmai, că i-am cheltui?”, a mai spus Cătălin Drulă, explicând de ce este necesară suplimentarea fondurilor.

Ultimele Articole