luni, aprilie 15, 2024
spot_img

Ursula von der Leyen cu trenul la Kiev. Când s-a urcat ultima oară Klaus Iohannis în tren

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a plecat vineri dimineaţă cu trenul din Polonia spre Kiev, capitala Ucrainei, unde se va întâlni cu preşedintele Volodimir Zelenski.

Ea este însoţită de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, informează Agerpres. Ursula von der Leyen, fost ministru german al Apărării, a plecat din micul oraş polonez Przemysl, situat la doar 13 kilometri de graniţa cu Ucraina. Spaţiul aerian al Ucrainei este închis din cauza războiului declanșat de Vladimir Putin.

Ursula von der Leyen cu trenul la Kiev, după masacrul de la Bucea

Ea este primul lider occidental care vizitează Ucraina de când au fost expuse în ultimele zile atrocităţile din oraşul Bucea din apropierea Kievului.

La mijlocul lunii martie, premierii Poloniei, Sloveniei şi Cehiei au călătorit la Kiev cu trenul, așa cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar. Săptămâna trecută, șefa Parlamentului European, Roberta Metsola, a vizitat la rândul său capitala Ucrainei.

Noi sancțiuni la adresa Rusiei

Ca reacţie la uciderea a sute de civili la Bucea, Ursula von der Leyen a propus marţi un al cincilea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei.

Reprezentanţii celor 27 de state din UE şi-au dat acordul joi pentru noile sancţiuni, care includ interdicţia importului de cărbune, lemn şi vodcă. Oficialii UE spun că o interdicţie totală de combustibili fosili ar putea fi următoarea măsură dacă Rusia îşi continuă agresiunea militară împotriva Ucrainei.

Pentru ca noile sancţiuni să intre în vigoare, ele trebuie publicate în Jurnalul Oficial al UE, o formalitate care va fi îndeplinită vineri.

Iohannis a mers ultima oară cu trenul în 2020

miniștrii francezi să meargă cu trenulPoliticienii români nu agreează deplasările feroviare. Președintele Klaus Iohannis a mers cu trenul doar de două ori de când  este președinte al României.

Prima oară a fost pe 22 noiembrie 2017, când a mers cu trenul de la București la Ploiești, unde a participat la dezbaterea „Orașele Romaniei la 100 de ani de la Marea Unire. Un viitor smart pentru Ploiești”, după cum a relatat la vremea respectivă Club Feroviar.

A doua călătorie cu trenul a șefului statului a fost pe 21 septembrie 2020, când, însoțit de premierul de la acea vreme, Ludovic Orban, a mers pe noua legătură feroviară Gara de Nord-Aeroport Henri Coandă. Primele trenuri cu pasageri pe această linie au circulat pe 13 decembrie în același an.

IN THE SPOTLIGHT

ARIC susține de 25 de ani rolul inginerilor consultanți

  Asociație profesională nonguvernamentală, apolitică și nonprofit, Asociația Română a Inginerilor Consultanți (ARIC), grupează companii și specialiști din domeniul proiectării și consultanței inginerești. Înființată în anul...

Ultimele Articole